Το «Όχι» στον πιθανό Covid-19, μπορεί να γίνει «Ναι» σε χειρότερα

Εμφανίσεις: 1677 Συντάχθηκε από Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά στις .

 

 
Ακόμη και μετά τη λήξη του Lockdown, πολλοί γονείς αποφάσισαν να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε σχολείο από το φόβο της μετάδοσης του κορωνοϊού, καίτοι τα παιδιά δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, και η νοσηρότητα και θνησιμότητα είναι εξαιρετικά χαμηλές.  «Η πλειονότητα των παιδιών με λοίμωξη COVID-19 δεν εμφανίζει συμπτώματα ή εμφανίζει ήπια νόσο, ενώ ο κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 είναι πολύ χαμηλός για τα παιδιά» (1) σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.  Επιπλέον η στατιστική δεν επιβεβαίωσε πως εκείνοι που νόσησαν έλαβαν τον ιό από τα μικρά παιδιά, κάτι που ίσως θα δικαιολογούσε την παράταση της αποχής τους από τα μαθήματα.

Δεν είναι όμως μόνο το σχολείο που στερήθηκαν τα παιδιά μας. Είναι και όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες, αθλητικά ή καλλιτεχνικά γεγονότα, ακόμη και οι κατασκηνώσεις που τα ψυχαγωγούσαν, και έδιναν εμπειρίες και μηνύματα ζωής. Λοιπόν τα παιδιά μας απέχουν από την μόρφωση, τις ποιοτικές δραστηριότητες και τις χαρές της παιδικής ηλικίας, για να σωθούν από έναν «εχθρό» που στην πράξη φαίνεται πως δεν τα ενοχλεί.

Αλλά «αργία μήτηρ πάσης κακίας». Ο κενός χρόνος που έμεινε γέμισε από άλλα πολύ χειρότερα από την υποτιθέμενη προσβολή του κορωνοϊού. Στην παρούσα είδηση που έρχεται από το εξωτερικό περιγράφεται η έξαρση σε ένα νοσηρό φαινόμενο την αποστολή μηνυμάτων με άσεμνο (σεξουαλικό) περιεχόμενο, το  γνωστό «sexting», στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα στα μικρά παιδιά.

Ανάλογες μη δημοσιοποιημένες μαρτυρίες υπάρχουν και για την Ελλάδα. Η καραντίνα έγινε αφορμή για πολλά παιδιά να καταναλώσουν διαδικτυακή πορνογραφία, να συνδεθούν με ύποπτα άτομα, να παίζουν άπειρες ώρες διαδικτυακά παιγνίδια, και να απομακρυνθούν από τους στόχους που τα ίδια ή οι γονείς είχαν θέσει.

Όταν στερούμε λοιπόν από το παιδί μια δραστηριότητα υπαρκτού μεν αλλά χαμηλού κινδύνου, που ωστόσο είναι εξαιρετικά χρήσιμη για αυτό, πολλές φορές είναι σαν να το σπρώχνουμε εμείς οι ίδιοι σε μια άλλη πολύ χειρότερη επιλογή. Η κάθε ανάλογη απόφαση θέλει ιδιαίτερη προσοχή από  μέρους μας.


Η είδηση:

Παιδιά ηλικίας ακόμη και έξι χρονών έστελναν άσεμνα μηνύματα κατά το «lockdown» (2)

Το sexting μεταξύ των παιδιών έχει αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια του lockdown, με κάποια κορίτσια ηλικίας ακόμη και έξι ετών να γράφουν σαφώς σεξουαλικά μηνύματα.

Το «SafeToNet», μια δωρεάν εφαρμογή ασφάλειας κινητού τηλεφώνου που διατίθεται μέσω του ιστότοπου gov.uk, δήλωσε ότι ο αριθμός των μηνυμάτων που προσπάθησαν να στείλουν τα παιδιά κατά την διάρκεια της καραντίνας αυξήθηκαν κατά 183%.

Η εφαρμογή αναλύει το περιεχόμενο των κειμένων και εμποδίζει την αποστολή τέτοιου είδους μηνυμάτων. Προσφέρει επίσης καθοδήγηση καθώς συντίθεται το  μήνυμα.


Άσεμνα μηνύματα.

Τα στοιχεία απεκάλυψαν επίσης αύξηση κατά 55% του αριθμού των «sexts» που συντάχθηκαν κατά τη διάρκεια των κανονικών σχολικών ωρών. Τα κορίτσια έστελναν πιο συχνά προκλητικά μηνύματα από ό,τι τα αγόρια και τα εντεκάχρονα ήταν η ηλικιακή ομάδα με τον υψηλότερο αριθμό αποσταλλέντων μηνυμάτων, αν και το «SafeToNet» βρήκε μερικά κορίτσια ηλικίας ακόμη και έξι ετών που προσπαθούσαν να στείλουν μηνύματα.

Τα δεκατριάχρονα ήταν η συχνότερη ηλικία μεταξύ των αγοριών, ενώ το μικρότερο αγόρι που εντοπίστηκε από την  εφαρμογή  να γράφει τέτοια μηνύματα  ήταν ηλικίας εννέα ετών.


Αυτοκτονία.

Ο ιδρυτής της εταιρίας  «SafeToNet»,  Richard Pursey, επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η προστασία των παιδιών και από τους  άλλους διαδικτυακούς κινδύνους. Είπε ότι έχει δει να διακινούνται μεταξύ παιδιών εξαιρετικά ενοχλητικά  βίντεο,  όπως εκείνο ενός κοριτσιού έντεκα ετών που αυτοκτόνησε, και ενός άλλου άνδρα που πυροβολήθηκε με ένα όπλο στο κεφάλι του.

Ο Richard Pursey, πατέρας ο ίδιος τεσσάρων παιδιών, είπε ότι τα παιδιά «σημαδεύονται» από αυτό που βλέπουν.

_________

1. https://eody.gov.gr/odigies-gia-dimotika-scholeia-loimoxi-apo-to-neo-koronoio-sars-cov-2-covid-19/

2. https://www.christian.org.uk/news/children-as-young-as-six-sexting-during-lockdown

 

Ετικέτες: Ψυχολογικές Διαταραχές

Εκτύπωση