Παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς πατέρα

Εμφανίσεις: 4833 Συντάχθηκε από Father Facts. Seventh Edition. 2015, National Fatherhood Initiative..

paidia poy megalwsan xwris patera 04     

Οι αποδείξεις υπάρχουν: Η απουσία του πατέρα ζημιώνει τα παιδιά.

Παρά τα από ετών γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα που έχει η έλλειψη πατέρα στα παιδιά, υπάρχουν πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και μέρος της κοινής γνώμης, που πιστεύει πως δεν είναι απαραίτητος ο πατέρας στην ανατροφή των παιδιών. Κατ’ αυτούς η δομή της οικογένειας δεν έχει σημασία, από την στιγμή που υπάρχει κάποιο άτομο που φροντίζει και αγαπά τα παιδιά και ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι το άτομο αυτό.

Οι κύριες αιτίες της απουσίας του πατέρα παλαιότερα ήταν ο θάνατος, η εγκατάλειψη του σπιτιού από τον ίδιο, καθώς και τα ασφυκτικά ωράρια εργασίας του. Δυστυχώς στις μέρες μας κυριαρχούν το διαζύγιο, η ύπαρξη μονογονεϊκών οικογενειών και η εκτός γάμου συμβίωση. Σε αυτά  έρχονται να προστεθούν και τα νεωτεριστικού τύπου μοντέλα ανατροφής παιδιών από γυναίκες που επιθυμούν να μεγαλώσουν παιδί μόνες τους, χωρίς πατέρα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν τεχνικές εξωσωματικής και σπέρμα δότη. Έτσι το παιδί μεγαλώνει καταδικασμένο εξ αρχής να μην έχει πατέρα, ή ακόμη και να έχει δύο μητέρες που συζούν με ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης.
 

paidia poy megalwsan xwris patera 03

 
Η έλλειψη πατέρα όμως έχει σοβαρές συνέπειες πάνω στην ανάπτυξή του παιδιού τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική.

Στην  παρούσα ανασκόπηση γίνεται προσπάθεια να εκτεθούν εν περιλήψει τα αποτελέσματα μιας σειράς σχετικών ερευνών που αφορούσαν οικογένειες με παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς την καθημερινή σταθερή παρουσία του πατέρα .

Στα τέλη του 2014, οι ερευνητές Sara McLanahan, Laura Tach και Daniel Schneider ανασκόπησαν περίπου 50 μελέτες που αφορούσαν τις επιπτώσεις της απουσίας του πατέρα από το σπίτι πάνω στα παιδιά. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Annual Review of Sociology, με τον τίτλο: «The Causal Effects of Father Absence» («Οι συνήθεις συνέπειες της απουσίας του Πατέρα»). Στην ανασκόπηση αυτή εξετάστηκε η σχέση μεταξύ της απουσίας του πατέρα και τεσσάρων παραμέτρων που αφορούν τα παιδιά: 1) του μορφωτικού τους επίπεδου, 2) της ψυχικής τους υγείας, 3) της ικανότητας σχηματισμού σταθερών και υγιών σχέσεων και 4) της επαγγελματικής ικανότητας και επιτυχίας τους.

Οι μελέτες αυτές απέδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η απουσία του πατέρα έχει δυσμενείς συνέπειες για τα παιδιά σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς.

Source (Πηγή):  McLanahan, S., Tach, L., & Schneider, D. (2013). The causal effects of father absence. Annual Review of Sociology, 39, 399–427.

 
paidia poy megalwsan xwris patera 02 

Το 1970, το 85% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών ζούσε σε οικογένειες με δύο γονείς, το 11% μόνο με τη μητέρα του, το 1% μόνο με τον πατέρα του και το 3%  χωρίς κανένα γονέα. Το 2014, αντιθέτως, μόνο το 68,7% των παιδιών κάτω από τα 18 ζούσε με τους δύο γονείς του, το 23,6% ζούσε με ανύπαντρη μητέρα, 3,9% με  τον πατέρα μόνο και  το 3,8% χωρίς κανένα γονέα, συνήθως με παππούδες ή άλλους συγγενείς ή κάπου αλλού. ΟΙ διαπιστώσεις που αφορούσαν τα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς τον πατέρα τους είναι οι παρακάτω:

 

 

Πηγή: Father facts - Fatherhood Research and Practice Network  https://www.frpn.org/file/811/download?token=4758UoZm

 
paidia poy megalwsan xwris patera 01

 

Συμπέρασμα από «Μαμά, Μπαμπάς και παιδιά».

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τον πατέρα τους. Ο πατέρας ως φυσική παρουσία, ως ανδρικό πρότυπο, ως πάροχος υλικών αγαθών, ως εγγυητής αξιών και σταθερότητας στην οικογένεια, ακόμη και ως σύμβολο έχει μεγάλη βαρύτητα για τα παιδιά. Η παρουσία του είναι αναγκαία και αναντικατάστατη. Η μητέρα, αλλά και όλο το περιβάλλον της οικογένειας έχει καθήκον να υποστηρίξει την παρουσία και το κύρος του πατέρα. Η αξία του δεν βρίσκεται, ούτε προϋποθέτει την τελειότητα, ενώ συγχρόνως αποτελεί εγγύηση για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Η ακατανόητη απουσία του πατέρα γεννά πάντα διάφορα σοβαρά ερωτήματα και ερωτηματικά στα παιδιά, δημιουργώντας εντός τους ένα αίσθημα προσωπικής αμφισβήτησης και κενού, συχνά δυσαναπλήρωτο. Δεν είναι μόνο το πρόσωπο, δηλαδή ο πατέρας, που εξαφανίζεται, μαζί με αυτόν χάνεται και ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικής ιστορίας των παιδιών.

Η οποιαδήποτε προσβολή, υποτίμηση ή απαξίωση του πατέρα ως προσώπου ή ως ρόλου, έχει άμεσο και απώτερο καταστροφικό αποτέλεσμα πάνω στα παιδιά μας.

 

 

Ετικέτες: Αξίες του Γάμου και της Οικογένειας

Εκτύπωση