Αμερικανικό Κολλέγιο Παιδιάτρων: Μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για την εφηβική κατάθλιψη
Συσχετισμός σεξουαλικής δραστηριότητας και κατάθλιψης στους εφήβους. Μια παράθεση στατιστικών–επιστημονικών δεδομένων.
Η εφηβική σεξουαλική δραστηριότητα έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χαμηλής αυτοεκτίμησης, μείζονος κατάθλιψης και απόπειρας αυτοκτονίας.
Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από το Wave 1 of the «National Longitudinal Study of Adolescent Health»,* οι ερευνητές ανέλυσαν ποικιλία συσχετισμών μεταξύ διαφόρων μοντέλων συμπεριφοράς και κατάθλιψης, αυτοκτονικών σκέψεων και απόπειρας αυτοκτονίας. Κατέληξαν στο ότι: «Σε σύγκριση με τους νέους που απέχουν από επικίνδυνες συμπεριφορές, η συμμετοχή σε οτιδήποτε από τα επόμενα, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και / ή σεξουαλική δραστηριότητα συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης, αυτοκτονικού ιδεασμού και απόπειρες αυτοκτονίας».(1)
Μια πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.
Μια μελέτη, που αφορούσε πάνω από 186.000 εφήβους στη Φινλανδία, προσπάθησε να αξιολογήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με την ηλικία. Για τους εφήβους ηλικίας 14 έως 15 ετών, η αυτοαναφερόμενη κατάθλιψη συνδέθηκε με την ολοκληρωμένη σεξουαλική σχέση. Ο συσχετισμός μειώθηκε σε μεγαλύτερους εφήβους.(2)
Ορισμένοι έθεσαν το ερώτημα, αν αυτοί οι έφηβοι που βιώνουν την κατάθλιψη μπορεί να χρησιμοποίησαν τη σεξουαλική δραστηριότητα ως ένα τρόπο να «αυτο-θεραπευθούν», συγχέοντας έτσι τη σχέση μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και της κατάθλιψης. Και σε αυτή τη περίπτωση πάντως δεν υπήρξε θεραπεία της κατάθλιψής τους. Οι Hallfors DD, Waller MW και άλλοι, στη μελέτη τους «Ποια έρχονται πρώτα στην εφηβεία: Το sex, τα ναρκωτικά ή η κατάθλιψη;», διαπίστωσαν ότι: «Η συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες και η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών θέτει τους εφήβους και ιδιαίτερα τα κορίτσια σε κίνδυνο για μελλοντική κατάθλιψη».(3)
Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη και πολλές εφηβικές εγκυμοσύνες τερματίζονται μέσω έκτρωσης. Σε αυτή τη περίπτωση, είναι σημαντικό να σημειωθεί και η σχέση μεταξύ της άμβλωσης και της κατάθλιψης.(4,5)
Το «Youth Risk Behavior Surveillance System» («Σύστημα Παρακολούθησης Συμπεριφοράς Κινδύνου Νέων») παρακολουθεί έξι κατηγορίες συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία και τα αποτελέσματά του για το 2017 απεκάλυψαν τη σημαντικά μειωμένη συχνότητα κατάθλιψης, αυτοκτονικού ιδεασμού και αποπειρών αυτοκτονίας σε αυτούς τους έφηβους που ήταν σεξουαλικά άπειροι σε σχέση με τους έφηβους που είχαν σεξουαλικές επαφές. Σε εθνικό επίπεδο, το 17,2% των νέων είχε σκεφτεί την απόπειρα αυτοκτονίας, όπως και το 19,0% των φοιτητών που είχαν σεξουαλική επαφή μόνο με το αντίθετο φύλο, αλλά το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 12,4% μεταξύ αυτών που ήταν σεξουαλικά εγκρατείς. Ομοίως, οι σπουδαστές που ήταν σεξουαλικά άπειροι ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν σχεδιάσει ή να έχουν επιχειρήσει αυτοκτονία.(6)
Επιπλέον, η χρήση ορμονικής αντισύλληψης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες της Δανίας παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 13 χρόνια και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλες οι μορφές ορμονικής αντισύλληψης (συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά, χάπια μόνο με προγεστερόνη, έμπλαστρο νοργεστρομίνης, κολπικός δακτύλιος ετονογεστρέλης και ενδομήτριο σύστημα λεβονοργεστρέλης), συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, με τους εφήβους να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.(7)
(Συμπέρασμα). Οι γονείς και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να ενημερώσουν τους εφήβους σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στη περίπτωση που επιλέξουν να συμμετάσχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα.
* Σημ. «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»:
«National Longitudinal Study of Adolescent Health» = Η «Εθνική Διαχρονική Μελέτη της Εφηβικής Υγείας», γνωστή και ως Add Health , είναι μια πολυετή διαχρονική μελέτη εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες . Ξεκίνησε το 1994 με εντολή του Κογκρέσου των ΗΠΑ για να μελετήσει την υγεία των εφήβων. Το πρώτο κύμα (wave 1) της μελέτης, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Eunice Kennedy Shriver, αφορούσε τη διαχείριση ενός ερωτηματολογίου σε ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 7ου έως 12ου βαθμού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 1994–95. Στο πρώτο κύμα της μελέτης, το ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε σε περίπου 20.000 εφήβους , καθιστώντας τη μεγαλύτερη διαχρονική έρευνα σε εφήβους που διεξήχθη ποτέ. Tο πέμπτο και τελευταίο μέχρι σήμερα κύμα (wave 5) της έρευνας διεξήχθη από το 2106 έως το 2018. (Πηγή: www.cpc.unc.edu/projects/addhealth).
Βιβλιογραφικές πηγές:
- Hallfors DD, Waller MW, Ford CA, Halpern CT, and Brodish PH, Iritani B. “Adolescent Depression and Suicide Risk: Association with Sex and Drug Behavior. American Journal of Preventive Medicine. 27 (2004): 224-230.
- Savioja H, Helminen M, et al. Sexual experience and self-reported depression across the adolescent years. Health Psychology and Behavioral Medicine. 2015; 3(1):337 – 347. DOI: 10.1080/21642850.2015.1101696
- Hallfors DD, Waller MW, et al. Which comes first in adolescence – sex and drugs or depression? American Journal of Preventive Medicine. 2005; 29(3):163 – 170.
- Reardon DC, Ney PG, Scheuren FJ, Cougle JR, Coleman PK, Strahan T. Deaths associated with pregnancy outcome: a record linkage study of low income women. Southern Medical Journal. 2002;95(8):834-841.
- Gissler, M, Kauppila R, Merilainen J, Toukomaa H, Hemminki E. Pregnancy-associated deaths in Finland 1987-1994: definition problems and benefits of record linkage. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. 1997;76:651-657.
- Kann L, McManus T, Harris WA, et al. Youth Risk Behavior Surveillance – United States, 2017. MMWR. 2018; 67(8): 1 – 479.
- Skovlund CW, Morch LS, Kessing LV. Association of hormonal contraception with depression. JAMA Psychiatry. 2016; 73(11):1154-1162.
Απόσπασμα από το ευρύτερο άρθρο του «Αμερικάνικου Κολλεγίου Παιδιάτρων» («The American College of Pediatricians», με τίτλο: «Μείωση των παραγόντων κινδύνου για την κατάθλιψη των εφήβων» («Decreasing Risk Factors for Adolescent Depression»). Οι υποσημείωσεις στο πρωτότυπο αντιστοιχούν από το 14–20.
Πηγή: acpeds.org
Ετικέτες: Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογικές Διαταραχές