Η American Academy of Pediatrics προωθεί το μύθο των ασφαλών σεξουαλικών σχέσεων.
Επιστολή προς τον συντάκτη του περιοδικού Pediatrics
Οκτώβριος 2014
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), στη δήλωσή της για την πολιτική που αφορά την αντισύλληψη για τους εφήβους προωθεί τον μύθο του ασφαλούς σέξ, ενώ αγνοεί τις τρομερές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα στους νέους.
Ακόμη και όταν χρησιμοποιείται αντισύλληψη και αποφεύγεται η εφηβική εγκυμοσύνη, η πρώιμη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας έχει συσχετισθεί με άλλες αρνητικές συνέπειες συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων, μιας σειράς από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, (STI), αυξημένης πιθανότητας ψυχολογικών τραυματισμών (συναισθήματα λύπης, κατάθλιψη, απόπειρες αυτοκτονίας), μεγαλυτέρου ποσοστοῦ κατάχρησης ουσιών και χαμηλοτέρων ακαδημαϊκών επιδόσεων.
Το να καθυστερήσει η έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας και μάλιστα όπως είναι το ιδανικό μέχρι το γάμο, έχει συνδεθεί με βελτιωμένη συναισθηματική και σωματική υγεία, υψηλότερη ποιότητα και μεγαλύτερη σταθερότητα στο γάμο.
Το AAP λανθασμένα εκφράζει την άποψη ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι μια αναμενόμενη και εποικοδομητική δραστηριότητα μεταξύ των περισσότερων εφήβων και ότι η αντισύλληψη είναι η απάντηση στις πιθανές δυσκολίες αυτής της δραστηριότητας. Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι η αντισύλληψη είναι ένας "πυλώνας για την μείωση των εγκυμοσυνών των εφήβων" .
Το να καταστεί η αντισύλληψη κεντρική έννοια στο οποιοδήποτε μήνυμα πρόληψης εγκυμοσύνης είναι ατυχές και όπως έδειξαν τα πράγματα, λιγότερο αποτελεσματικό από το μήνυμα της αποχής.
Η πολιτική ενθουσιωδώς διακηρύσσει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αντισύλληψης σε σχέση με τη χρήση του προφυλακτικού, αγνοώντας κατάφωρα τις βλάβες της ανεξέλεγκτης σεξουαλικής δραστηριότητας στους συμμετέχοντες. Η πολιτική προσέγγισης αυτού του τύπου φαίνεται ότι διευκολύνει με διακριτικό-ύπουλο τρόπο την επικίνδυνη συμπεριφορά προβάλλοντας το πλεονέκτημα της μείωσης (αλλά όχι της εξάλειψης) του κινδύνου για βλάβη.
Το μήνυμα που προωθείται με αυτή την πολιτική διαφήμισης της αντισύλληψης είναι πως η πρώιμη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας είναι αθώα, όσο χρησιμοποιούνται τα αντισυλληπτικά και τα προφυλακτικά. Επίσης, υπερτονίζοντας τη μείωση του κινδύνου ( με την αντισύλληψη), η δήλωση περιθωριοποιεί την πλήρη αποφυγή του κινδύνου, που επιτυγχάνεται μόνο με την αποχή.
Η δήλωση καθοδηγεί τους γιατρούς να ενθαρρύνουν τους εφήβους να «καθυστερήσουν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας έως ότου είναι έτοιμοι."
Δεν γίνεται όμως καμία αναφορά, ώστε να τους πείσουμε να καθυστερήσουν μέχρι το γάμο, και δεν εμπλέκονται καθόλου οι γονείς σε αυτή τη σημαντική απόφαση ζωής. Η δήλωση στην πραγματικότητα οδηγεί σε μεγάλο βαθμό ώστε να αποκτήσει ο γιατρός τη νομική δυνατότητα να κρατήσει όλο το ιστορικό της σεξουαλικής δραστηριότητας του εφήβου μακριά από τους γονείς του .
Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της πρώιμης σεξουαλικής δραστηριότητας, που ριζικά τροποποιούν τη ζωή, ο αποκλεισμός ενός γονέα από μια τέτοια συζήτηση είναι παρωδία. Έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι ωφελούνται πολύ από τη γονεϊκή διακριτική επίβλεψη, την εποπτεία και τη λογοδοσία. Οι έφηβοι που έχουν γονείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, είναι πιθανότερο να καθυστερήσουν την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.
Το σημαντικό μήνυμα των παιδιάτρων προς τους εφήβους ασθενείς τους δεν πρέπει να είναι η αντισύλληψη, αλλά μάλλον τα μεγάλα σωματικά, ψυχολογικά και ακόμη περισσότερο τα μελλοντικά οικογενειακά οφέλη που θα προκύψουν από την αναβολή της σεξουαλικής δραστηριότητάς τους μέχρι μετά τον γάμο.
Οτιδήποτε λιγότερο θεωρείται συμβιβασμός.
Den A. Trumbull, MD, FCP
President, American College of Pediatricians
Michelle Cretella, MD, FCP
Vice President, American College of Pediatricians
Joseph Zanga, MD, FCP, FAAP
Past President, American College of Pediatricians
References
i. Hallfors DD, Waller MW, Ford CA, Halpern CT, and Brodish PH, Iritani B. “Adolescent Depression and Suicide Risk: Association with Sex and Drug Behavior. American Journal of Preventative Medicine 27 (2004): 224-230.
ii. Heaton, T. (2002). Factors Contributing to Increasing Marital Stability in the United States. Journal of Family Issues, 23, 392-409.
iii. Jemmott, J. B., Jemmott L. S.,Fong G. T. (2010). Efficacy of a theory-based abstinence-only intervention over 24 months. Arch Pediatr Adolesc Med. 2010;164(2):152-159.
iv. McNeely et.al. “Mothers Influence on Adolescent Sexual Debut.” Journal of Adolescent Health 31.3 (2002).Sieving, R.E. et.al. “Maternal Expectations, Mother Child Connection, and Adolescent Sexual Debut.”
Archives of Pediatric and Adolescent Medicine 154.8 (2000): 809-816
Πηγή: https://www.acpeds.org