Σε έκθεση της, η UNICEF υποστηρίζει ότι η πορνογραφία δεν είναι πάντα επιβλαβής για τα παιδιά…
Από το Center for Family and Human Rights
και την Alexis I. Fragosa, Esq.
13 Μαΐου 2021
Ουάσιγκτον, D.C., 14 Μαΐου (C-Fam).
Ένας οργανισμός του ΟΗΕ θέτει και πάλι τον εαυτό του σε αμφισβήτηση, με αφορμή πρόσφατη έκθεση στην οποία δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία πως τα παιδιά που εκτίθενται στη πορνογραφία βλάπτονται».
Η έκθεση, (1), που δημοσιεύθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της UNICEF, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική για την προστασία των παιδιών από το επιβλαβές, καταχρηστικό και βίαιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Τα συμπέρασματά της βασίζονται σε μια ευρωπαϊκή μελέτη 19 χωρών της ΕΕ, που διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες χώρες, τα περισσότερα παιδιά που είδαν πορνογραφικές εικόνες «δεν ήταν ούτε αναστατωμένα, ούτε και χαρούμενα». Στην πραγματικότητα, η έκθεση στην οποία στηρίζεται η UNICEF αναφέρει ότι το 39% των Ισπανών παιδιών ήταν χαρούμενα αφού είδαν πορνογραφία.
Οι αντίπαλοι της πορνογραφίας διαφωνούν με τα δεδομένα της UNICEF. «Η έκθεση της UNICEF αγνοεί τον τεράστιο όγκο της έρευνας που καταδεικνύει τις βλάβες της πορνογραφίας στα παιδιά. Παραβλέποντας τις πραγματικές βλάβες που μπορεί να έχει η πορνογραφία, η UNICEF δείχνει να παίζει ρουλέτα με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών », δήλωσε η Lisa Thompson, αντιπρόεδρος και διευθύντρια του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Εθνικού Κέντρου εναντίον της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης, το Research Institute at the National Center on Sexual Exploitation.
Το Ινστιτούτο της Thompson, το οποίο παρέχει εξειδικευμένα ερευνητικά δεδομένα για την λήψη επικαιροποιημένων πολιτικών αποφάσεων για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως «η πορνογραφία έχει την ικανότητα και γίνεται βασικός παράγοντας που οδηγεί σε αυτή τη κακοποίηση».
«Το mainstream πορνογραφικό υλικό περιέχει τρομερή σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό, αιμομιξία, ρατσισμό - όλα αυτά με τα οποία δεν πρέπει να έλθουν σε επαφή τα παιδιά», συνεχίζει η Thompson και «η γνωμοδότηση της UNICEF σχετικά με τις επιπτώσεις της σκληρής πορνογραφίας στα παιδιά δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αμφισβητήσει το ιδεολογικοπολιτικό αφήγημα ότι η πορνογραφία είναι καλοήθης, και ως αποτέλεσμα βάζει τα παιδιά στο δρόμο της ζημίας».
Η Ευρωπαϊκή μελέτη EU Online 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα παιδιά και νέοι «αναζητούν σκόπιμα το σεξουαλικό περιεχόμενο» για διάφορους λόγους και ότι η προβολή σεξουαλικών εικόνων «μπορεί επίσης να αποτελέσει ευκαιρία» για να λάβουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την εφηβεία και τη ταυτότητα φύλου. Η μελέτη ενθάρρυνε «να βλέπει κάποιος τις αποχρώσεις στην ταυτότητα φύλου» που οδηγεί τα παιδιά να αναζητούν και να βλέπουν σεξουαλικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
Η UNICEF αναφέρει ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες αποκλεισμού παιδιών από την πορνογραφία στο Διαδίκτυο ενδέχεται να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η UNICEF βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό σε μια διευρυμένη ερμηνεία του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα , International Covenant on Civil and Political Rights.
Η UNICEF ισχυρίζεται επίσης ότι το να ζητείται πιστοποίηση ηλικίας για πρόσβαση στη πορνογραφία στο Διαδίκτυο μπορεί να στερήσει την πρόσβαση των παιδιών σε αυτό που αποκαλεί «ζωτική εκπαίδευση σεξουαλικότητας». Ας υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις πιστεύουν ότι η «Συμπεριληπτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» είναι πορνογραφικό υλικό και επιβλαβής για τα παιδιά.
Η δημοσίευση αυτής της έκθεσης της UNICEF έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, Agency for International Development, σχετικά με την ανανέωση της μακροχρόνιας συνεργασίας της με τη UNICEF και τη δέσμευση επιπλέον 300 εκατομμυρίων δολαρίων για άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος κυβερνητικός χορηγός της UNICEF με χρηματοδότηση για το 2020 που φτάνει σχεδόν 994 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστικά και αναπτυξιακά προγράμματα.
Η UNICEF συνεργάζεται γενικά με τη φεμινιστική προώθηση και τις εκκλήσεις τους υπέρ της έκτρωσης στο χώρο των Ηνωμένων Εθνών. Ας θυμηθούμε πως αυτή η οργάνωση υπέρ της ευημερίας των παιδιών ιδρύθηκε για να βοηθήσει τα παιδιά-πρόσφυγες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι επικριτές των πρακτικών της έχουν να πουν ότι η UNICEF έχει απομακρυνθεί πολύ από το ιδρυτικό της όραμα και ότι αυτή η αποδοχή της πρόσβασης των παιδιών στην πορνογραφία υπό το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο αυτήν την αλλαγή.
Παραπομπή:
1.Digital Age Assurance Tools and Children’s Rights Online across the Globe: A Discussion Paper, επισυνάπτεται ως αρχείο.
Πηγή: c-fam.org