Κάνουμε “tweet”, “like”, και “share”, αλλά ποιες είναι οι συνέπειες της αυξανόμενης εξάρτησής μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες γίνονται ολοένα και πιο πολύτιμες ώστε να παραμένουμε σε επικοινωνία, οι άνθρωποι της Silicon Valley αποκαλύπτουν το τρόπο που τα κοινωνικά μέσα επαναπρογραμματίζουν τον πολιτισμό, και μας δείχνου αυτό που κρύβεται στην άλλη πλευρά της οθόνης μας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «THE SOCIAL DILEMMA»
Ο κόσμος έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό τις θετικές εφαρμογές που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την ενθάρρυνση των διαδηλωτών να μιλήσουν κατά της καταπίεσης πριν μια δεκαετία στην εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης, μέχρι και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα στην διεκδίκηση της δικαιοσύνης και της ισότητας. Και μέσα στο 2020, κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς παγκόσμιας πανδημίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν η γραμμή ζωής που βοηθά να παραμένουμε σε επαφή με τους αγαπημένους μας, ενώ συγχρόνως αποτελούν το μέσο που κινητοποιεί τις διαμαρτυρίες για τα πολιτικά δικαιώματα.
Ωστόσο η έλλειψη συνολικής κατανόησης για το πώς λειτουργούν αυτές οι πλατφόρμες, έχει οδηγήσει σε κρυφές και συχνά επιβλαβείς συνέπειες για την κοινωνία - συνέπειες που γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς με την πάροδο του χρόνου και συνέπειες που σύμφωνα με τους ειδικούς του «Κοινωνικού Διλήμματος», συνιστούν μια υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα.
Το Social Dilemma, το "Κοινωνικό Δίλημμα", είναι μια δυνατή ανάλυση του δυσανάλογου αντίκτυπου που έχει πάνω στον τρόπο που σκεφτόμαστε, ενεργούμε και ζούμε τη ζωή μας, ένας σχετικά μικρός αριθμός προγραμματιστών της Silicon Valley.
Η ταινία αντιμετωπίζει με επιδεξιότητα τις υποκείμενες αιτίες των θεωριών συνωμοσίας για τον κορονοϊό, τα ζητήματα εφηβικής ψυχικής υγείας, την αχαλίνωτη παραπληροφόρηση και την πολιτική πόλωση και καθιστά αυτά τα ζητήματα ανθρώπινα, κατανοητά και επίκαιρα. Δημιουργώντας ένα μοναδικό συνδυασμό διερευνητικού ντοκιμαντέρ και ψυχαγωγικού αφηγηματικού δράματος, οι βραβευμένοι σκηνοθέτες Jeff Orlowski (Chasing Ice, Chasing Coral) και Larissa Rhodes (Chasing Coral) για άλλη μια φορά καταφέρνουν να αποκαλύψουν το «αόρατο», με τρόπο που είναι εξίσου διαφωτιστικός αλλά και ενοχλητικός, καθώς προκαλεί τους υπεύθυνους και αποκαλύπτει τους κρυφούς μηχανισμούς πίσω από τα αγαπημένα μας μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πλατφόρμες αναζήτησης.
Η ταινία περιλαμβάνει συναρπαστικές συνεντεύξεις με υψηλού προφίλ τεχνολογικούς "μάρτυρες" και ηγέτες καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των Tristan Harris του Center for Humane Technology, (Κέντρου Ανθρωπιστικής Τεχνολογίας) και συν-εφευρέτη του πλήκτρου "Like" του Facebook, του Justin Rosenstein, του Tim Kendall, πρώην πρόεδρου της Pinterest και πρώην λογιστικού διευθυντή του Facebook, της Cathy O'Neil, συγγραφέως του Weapons of Math Destruction, (Όπλα Μαθηματικής Καταστροφής), του Rashida Richardson, Διευθυντή Πολιτικής στο Ινστιτούτο AI Now και πολλών άλλων.
Αποδεικνύοντας τους τρόπους που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τους καταναλωτές σε προσωπικό επίπεδο, αυτές οι συναρπαστικές εκ των έσω πληροφορίες δημιουργούν μια σαγηνευτική αφήγηση, ενώ ο Vincent Kartheiser (Mad Men), φωτίζει τις πολύ αληθινές συνέπειες που αυτές οι φαινομενικά αθώες τεχνολογίες μπορούν να έχουν στην καθημερινή μας ζωή.
Πηγή: Netflix, ID-on't renounce my freedom