Στοιχεία-σοκ από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA)
Μπορεί να υπάρχουν 850.000 σεξουαλικοί παραβάτες ανηλίκων που παραμονεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο αριθμός είναι τρεις φορές υψηλότερος από ότι θεωρείτο προηγουμένως, αλλά μπορεί ακόμα και να υπολείπεται της πραγματικότητας.
Στην ετήσια Αξιολόγηση Εθνικής Στρατηγικής, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) δήλωσε πέρυσι ότι υπήρχαν 300.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που θεωρούνταν «σεξουαλική απειλή για τα παιδιά». Ενώ 35.000 παιδόφιλοι ήταν υπό διαχείριση από τις Αρχές, οι υπόλοιποι ήταν ενεργοί στο διαδίκτυο, στον λεγόμενο «σκοτεινό Ιστό» (dark web), ανέφερε η έκθεση.
Φέτος, οι αριθμοί έχουν αναθεωρηθεί δραματικά προς τα πάνω. Χρησιμοποιώντας μια νέα μεθοδολογία που η NCA ισχυρίζεται ότι καταγράφει καλύτερα τον αριθμό των σεξουαλικών παραβατών στο διαδίκτυο, η υπηρεσία υπολόγισε ότι μεταξύ 550.000 και 850.000 παραβατών ενδέχεται να έχουν βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτές τις πιθανές απειλές, μόλις 75.000 έχουν «επισημανθεί» από τις Αρχές.
Οι ερευνητές της NCA δήλωσαν ότι η μεθοδολογία τους πρέπει να αντιμετωπίζεται με «μέτρια εμπιστοσύνη». Εάν η ανώτερη εκτίμηση είναι σωστή, ωστόσο, ένα στα 77 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα παιδιά.
Τα αδικήματά τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, «από τη λήψη και την κοινή χρήση άσεμνων εικόνων παιδιών έως την άμεση επαφή και κακοποίηση», αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο, η πραγματική έκταση του προβλήματος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η έκθεση σημειώνει ότι το τελικό ποσοστό δεν συμπεριλαμβάνει «παραβάτες εκτός ΗΒ που στοχεύουν θύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «παραβάτες peer-on-peer», που σημαίνει ανήλικοι που κακοποιούν άλλους ανηλίκους.
Με την πλειονότητα των παραβατών να παραμονεύουν στο διαδίκτυο, η NCA ανέφερε την κρυπτογράφηση ως το κύριο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι αρχές επιβολής του νόμου για τον εντοπισμό και τη σύλληψη σεξουαλικών εγκληματιών.
«Τα σχέδια του Facebook για την εισαγωγή κρυπτογράφησης end-to-end στα μηνύματά του θα ωφελήσουν τους σεξουαλικούς παραβάτες», ισχυρίστηκε η NCA, επικαλούμενη το παράδειγμα του David Wilson, ενός «κατά συρροή διαδικτυακού παραβάτη» που κατηγορήθηκε πέρυσι με 96 σεξουαλικά αδικήματα εναντίον αγοριών ηλικίας έως πέντε ετών.
Ο Wilson δημιούργησε ψεύτικα προφίλ στο Facebook και παρουσιαζόταν ως νεαρά κορίτσια για να παρασύρει τα θύματα να στέλνουν άσεμνες εικόνες και να εκβιάζει ορισμένα από τα θύματά του με αυτές τις εικόνες. Τα στοιχεία που παραδόθηκαν από το Facebook, συμπεριλαμβανομένων περίπου 250.000 μηνυμάτων, ήταν καθοριστικά για την καταδίκη του Wilson σε φυλάκιση 25 ετών.
Η NCA προειδοποίησε ότι η κρυπτογράφηση θα καθιστούσε τις διώξεις πιο δύσκολες και θα σήμαινε ότι άλλοι παραβάτες όπως ο Wilson δεν θα εντοπίζονταν.
Το θέμα κατά της κρυπτογράφησης συνεχίστηκε σε όλη την έκθεση, με τα ασφαλή μηνύματα να αναγνωρίζονται ως βασικό εργαλείο οργανωμένων εγκληματιών όλων των ειδών, από διακινητές ανθρώπων έως απατεώνες, έως εμπόρους ναρκωτικών.
Τα κρυπτονομίσματα αναγνωρίστηκαν επίσης ως ένας κοινώς χρησιμοποιούμενος μηχανισμός ξεπλύματος χρημάτων.
Ότι οι αρχές θα αντιτίθετο στην κρυπτογράφηση δεν αποτελεί έκπληξη. Ωστόσο, οποιεσδήποτε κυβερνητικές προσπάθειες για παράνομη πρακτική θα αντιμετώπιζαν έντονη αντίθεση από ομάδες πολιτικών ελευθεριών, οι οποίες συχνά αναφέρουν τη σημασία της κρυπτογράφησης για δημοσιογράφους, πληροφοριοδότες και ακτιβιστές.
Πηγή: newsbreak.gr