Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αγγειακές επιπλοκές και επιπλοκές εγκυμοσύνης
Σχόλιο «Αφήστε με να ζήσω!»: Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF, ART) καθώς συνοδεύεται από επιλογή (θανάτωση) εμβρύων-παιδιών με βάση τα ευγονικά χαρακτηριστικά, το φύλο, τον αριθμό και για τη δημιουργία αζήτητων εμβρύων-παιδιών που καθώς εγκαταλείπονται στη τύχη τους στα εργαστήρια, διατίθενται κατόπιν για επιστημονικό πειραματισμό (και θανάτωση) ή σε αμφισβητούμενες υιοθεσίες. Εδώ περιγράφονται οι κίνδυνοι της εξωσωματικής για τις μητέρες που θα κυοφορήσουν. Μακάρι η γυναίκα να δίνει προτεραιότητα στα παιδιά όταν της τα δίνει ο Θεός, στη κατάλληλη ηλικία και υγεία, και να μην εμπλέκεται ποτέ με το προβληματικό «σύστημα» της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
________________________
25 Φεβρουαρίου 2022
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Reuters Health) - Οι γυναίκες που μένουν έγκυες χρησιμοποιώντας εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και άλλες τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αγγειακές και άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.
«Ειδικά οι ασθενείς με προϋπάρχοντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τις πιθανές μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπτώσεις και τους κινδύνους που σχετίζονται με την ART», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Dr. Pensee Wu της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Keele στο Staffordshire του Ηνωμένου Βασιλείου.
Χρησιμοποιώντας τα εθνικά δεδομένα νοσηλευόμενων ασθενών των ΗΠΑ, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 106.000 τοκετούς που συνελήφθησαν με ART και 34 εκατομμύρια τοκετούς που συνελήφθησαν χωρίς ART.
Οι γυναίκες που συνέλαβαν με ART ήταν μεγαλύτερες σε ηλικία από τις γυναίκες που συνέλαβαν φυσικά (μέση ηλικία 35 έναντι 28) και είχαν περισσότερες προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτη.
Οι εγκυμοσύνες με IVF, και ART συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με: οξεία νεφρική βλάβη , αρρυθμία, αποκόλληση πλακούντα, καισαρική τομή και πρόωρο τοκετό ακόμη και στις γυναίκες που δεν είχαν παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ή πολυεμβρυϊκές εγκυμοσύνες.
Οι εγκυμοσύνες με ART επιβαρύνθηκαν επίσης με υψηλότερα νοσοκομειακά έξοδα σε σχέση με τις εγκυμοσύνες χωρίς ART (μέσος όρος 18.705 $ έναντι 11.983 $).
Αν και οι ερευνητές δεν διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ ART και μακροχρόνιας καρδιαγγειακής νόσου, «υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερος προβληματισμός ότι….«μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον καρδιαγγειακό κίνδυνο λόγω κοινών παθογενετικών μηχανισμών και αγγειακής δυσλειτουργίας».
«Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν ότι η τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ενέχει υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης, που απαιτούν στενή παρακολούθηση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τοκετού», είπε ο Dr. Wu στο δελτίο τύπου. Και συνέχισε : «Οι επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας και της εξειδικευμένης υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι κοινοποιούνται στις γυναίκες ενώ συζητούνται και εφαρμόζονται στρατηγικές για τον μετριασμό τους».
Πηγή: Journal of the American Heart Association, Αφήστε με να ζήσω!
Ετικέτες: Ατεκνία και Εξωσωματική Γονιμοποίηση