Γεννήθηκε το πρώτο μωρό που δημιουργήθηκε με «ρομποτικά ελεγχόμενη» εξωσωματική γονιμοποίηση
Από την Nancy Flanders για την ιστοσελίδα του LiveAction
Σύμφωνα με τα τελευταία τεχνολογικά νέα, η κοινωνία εισήλθε σε μια νέα εποχή, όπου οι άνθρωποι και οι μηχανές μπορούν να ανταλλάξουν ρόλους, αφού οι μηχανές μπορούν να δημιουργούν αυτές τους ανθρώπους.
Με μία διαδικασία που χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική ιατρική ανακάλυψη», γεννήθηκε το πρώτο μωρό μέσω μιας «πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία κατευθύνθηκε από τη τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη ρομποτική». Αυτό έγινε στα πλαίσια μελέτης που δημοσιεύτηκε στο “Reproductive Biomedicine Online”.
Σύμφωνα με το “US News & World Report”, γεννήθηκε το «πρώτο μωρό στον κόσμο που συνελήφθη μέσω γονιμοποίησης ελεγχόμενης από ρομπότ...» από μια 40χρονη γυναίκα στο Μεξικό. Τηλεχειριστές από τη Γκουανταλαχάρα και τη Νέα Υόρκη επέβλεπαν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα με το οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), επέλεγε ένα σπερματοζωάριο από τον σύντροφο της γυναίκας, το προετοίμασε για ένεση, και στη συνέχεια το έκανε ένεση σε ένα ωάριο από μία 23χρονη «δότρια».
«Με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, το σύστημα επιλέγει αυτόνομα το σπερματοζωάριο, ακινητοποιεί με ακρίβεια το μεσαίο τμήμα του με ένα λέιζερ το οποίο είναι έτοιμο να το κάνει ένεση — εκτελώντας αυτή την ταχεία, ακριβή διαδικασία σε επίπεδο λεπτομέρειας ανώτερο από τις ανθρώπινες δυνατότητες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Gerardo Mendizabal Ruiz, διευθυντής του Computational Perception Laboratory στο Πανεπιστήμιο της Γκουανταλαχάρα.
Ο Jacques Cohen, επιστήμονας που έχει πρωτοστατήσει στην κατάψυξη και απόψυξη εμβρύων για χρήση τους στην εξωσωματική γονιμοποίηση, δήλωσε ότι η γονιμοποίηση με Τεχνητή Νοημοσύνη, ΑΙ, «αντιπροσωπεύει μια αναβαθμισμένη λύση που υπόσχεται να ενισχύσει την ακρίβεια, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να εξασφαλίσει σταθερά αποτελέσματα».
Ακούγεται σαν ο Cohen να μην μιλάει για ανθρώπους, αλλά για αντικείμενα σε μια γραμμή παραγωγής εργοστασίου, επειδή σε κάτι τέτοιο έχουν υποβαθμίσει οι τεχνικές αναπαραγωγικής τεχνολογίας και η εξωσωματική γονιμοποίηση τη δημιουργία της ανθρώπινης ζωής, σαν να είναι μια νέα βιομηχανική επανάσταση. Τα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας γέμισαν το κόσμο με φόβο ότι τα ρομπότ θα κατακτήσουν τον κόσμο και αυτός ο φόβος μπορεί τώρα να επεκταθεί με έναν νέο, για τη δημιουργία ζωής που θα ελέγχεται από τα ρομπότ….
Πράγματι, αυτό το επιστημονικό «επίτευγμα» είναι σαν να βγήκε κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Για την πραγματοποίηση της μελέτης, η Τεχνητή Νοημοσύνη γονιμοποίησε πέντε ωάρια «δότριας», ενώ οι άνθρωποι τεχνολόγοι γονιμοποίησαν άλλα τρία ωάρια που θα χρησιμεύσουν ως «μάρτυρες». Τέσσερα από τα πέντε ωάρια γονιμοποιήθηκαν με επιτυχία με Τεχνητή Νοημοσύνη σε σύγκριση με τα τρία (όλα δηλ.) που γονιμοποιήθηκαν με την τυπική μέθοδο. Ένα από τα έμβρυα που γονιμοποιήθηκαν με Τεχνητή Νοημοσύνη εμφυτεύτηκε στην 40χρονη γυναίκα, η οποία έμεινε έγκυος και γέννησε ένα αγοράκι.
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο Hope IVF Mexico στο πλαίσιο έρευνας για την αυτοματοποίηση των εργαστηρίων γονιμότητας. Η επιτυχία του, δήλωσαν οι ερευνητές, είναι «μια αξιοσημείωτη απόδειξη ότι ο ψηφιακός έλεγχος και η εξ αποστάσεως εποπτεία της ICSI (ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος) μπορούν να επιτευχθούν, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω μελέτες αξιολόγησης».
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν αυτό το σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε από την Conceivable Life Sciences, μέσω μιας ευρύτερης κλινικής δοκιμής που θα περιλαμβάνει περισσότερους άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Παιδιά που δημιουργούνται έξω από την αγάπη και τη φύση, παιδιά με μετέωρες ταυτότητες, από δότες, που δε θα ανατραφούν, ούτε θα γνωρίσουν εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την ζωή τους, παιδιά που δημιουργήθηκαν με πλήθος ορμόνες και φάρμακα, που συμμετέχουν σε πειράματα, που επιλέγονται και απορρίπτονται, παιδιά της IVF που ήδη εκδηλώνουν ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα, και τώρα παιδιά που δημιουργούνται με τα κυκλώματα των υπολογιστών. Ποιος μπορεί να πιστέψει πως όλα αυτά γίνονται γιατί κάποιοι - γονείς, μηχανικοί, εμβρυολόγοι, - αγαπούν αυτά τα παιδιά; Ίσως κανένας….
Πηγή: liveaction.org