Παθαίνουν συχνότερα ψύχωση, άγχος και κατάθλιψη…
Από την Eve Bender, για την ιστοσελίδα Medscape,
10 Ιουνίου 2024
Παιδιά των μεγαλουπόλεων, που αναπνέουν από τη μήτρα ακόμη της μητέρας τους βρώμικο αέρα, παιδιά που βομβαρδίζονται με θορύβους και στερούνται τη φύση… Αυτά τα παιδιά που τόσο πρώιμα εκτίθενται στην ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, βρέθηκε πως κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ψύχωση, κατάθλιψη και άγχος, στην εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η παρακολούθηση μιας μεγάλης ομάδας παιδιών στη Νοτιοδυτική Αγγλία.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίστηκε κυρίως με ψυχωσικές εμπειρίες και κατάθλιψη και η ηχορύπανση συσχετίσθηκε κυρίως με άγχος στην εφηβεία και στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Οι δυσκολίες της πόλης φαίνεται πως βάζουν τα παιδιά σε κίνδυνο για μια ταλαιπωρημένη ζωή….
Η έρευνα*, έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ, και διαπίστωσε πως «η έκθεση στο προβληματικό περιβάλλον κατά την πρώιμη ζωή μπορεί να αποβεί επιζήμια για την ψυχική υγεία δεδομένης της έντονης ανάπτυξης του εγκεφάλου στη φάση αυτή και των επιγενετικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στη μήτρα και αργότερα κατά τη βρεφική ηλικία». Και πρόσθεσε πως «τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν νέα στοιχεία ότι η πρώιμη έκθεση του ανθρώπου σε σωματίδια σχετίζεται μελλοντικά με την ανάπτυξη ψυχωσικών εμπειριών και κατάθλιψης στη νεανική του ηλικία».
Για να γνωρίσουν οι ερευνητές πώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και η ηχορύπανση μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο από τη πρώιμη/εμβρυική ηλικία, χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Διαχρονική Μελέτη Γονέων και Παιδιών «Avon», μια συνεχιζόμενη μελέτη που καταγράφει δεδομένα από τις νέες γεννήσεις στη Νοτιοδυτική Αγγλία της περιόδου 1991 και 1992.
Οι ερευνητές κατέγραψαν επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων, (διοξείδιο του αζώτου και λεπτά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μm (PM2,5), στις περιοχές όπου ζούσαν οι μέλλουσες μητέρες και μεγάλωσαν τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
Συνέλεξαν επίσης και στοιχεία για τα επίπεδα ηχορύπανσης σε ντεσιμπέλ στις γειτονιές όπου ζούσαν οι μέλλουσες μητέρες και τα παιδιά τους. Τα παιδιά αξιολογήθηκαν σε ηλικίες 13, 18 και 24 ετών για ψυχωσικές εμπειρίες, κατάθλιψη και άγχος.
Εξετάσθηκαν συνολικά 9065 νέοι, εκ των οποίων το 20% ανέφερε ψυχωσικές εμπειρίες, το 11% ανέφερε κατάθλιψη και το 10% ανέφερε άγχος. Περίπου το 60% των παιδιών είχε και οικογενειακό ιστορικό ψυχικής ασθένειας.
Αφού έγινε προσαρμογή των δεδομένων με βάση το οικογενειακό ψυχιατρικό ιστορικό των γονέων, τη κοινωνική τάξη της μητέρας και τη στέρηση της γειτονιάς, η ανθυγιεινή ατμόσφαιρα διαμονής της εγκύου και των παιδιών στα πρώτα παιδικά τους χρόνια, φάνηκε ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και ψύχωση, ενώ όταν οι έγκυες και τα παιδιά τους ήταν εκτεθειμένα σε υψηλό θόρυβο παρουσίαζαν συχνότερα άγχος ως έφηβοι.
Παρά το ότι το φαινόμενο πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω, οι μελετητές σημείωσαν ότι η έκθεση στο ανθυγιεινό περιβάλλον, αρχής γενόμενης από την μήτρα, είναι επιζήμια για την ψυχική υγεία του παιδιού, δεδομένης της «εκτεταμένης ανάπτυξης του εγκεφάλου του και των επιγενετικών διεργασιών που συμβαίνουν μέσα στη μήτρα».
Φαίνεται μάλιστα ότι κάθε ένας από τους κυρίαρχους ατμοσφαιρικούς ρύπους επηρεάζει διαφορετικές ψυχιατρικές παθήσεις, ενώ έχει σημασία και η χρονική στιγμή της ανάπτυξης που επιδρά ο κάθε μεμονωμένος ατμοσφαιρικός ρύπος, η οποία καθορίζει το πόσο μπορεί να συμβάλλει ο ρύπος αυτός στη νοσηρή κατάσταση.
Ας σημειωθεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και πρόωρο τοκετό, τα οποία επίσης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ψυχοπαθολογία.
_____________________________
Παραπομπή:
* https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2819070?utm_campaign=articlePDF&utm_medium=articlePDFlink&utm_source=articlePDF&utm_content=jamanetworkopen.2024.12169 Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 28 Μαΐου στο JAMA Network Open.
Πηγή: medscape.com