Βλέποντας τα ποσοστά των Σ.Μ.Ν. να ανεβαίνουν στα ύψη, ίσως κατανοήσουμε ότι η πορνεία έχει συνέπειες.
Από το «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»
Η σεξουαλική εγκράτεια μέχρι το γάμο και η τιμιότητα μέσα σε αυτόν είναι υποθέσεις τιμής και σεβασμού. Αλλά οι συνέπειες δεν άπτονται μόνο του πνευματικού-ηθικού επιπέδου. Η ευκαιριακή σεξουαλική συμπεριφορά έστω και αν ενδύεται με το κουρέλι της προσωπικής συναίνεσης είναι καταστροφική. Και ένας από τους λόγους είναι τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (Σ.Μ.Ν.).
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των Σ.Μ.Ν. σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό επίπεδο και φυσικά στην Ελλάδα. (1)
Στην Ελλάδα τα κρούσματα πρώιμης σύφιλης και γονόρροιας έχουν αυξηθεί έως και κατά 120% . Στις ΗΠΑ τα αντίστοιχα νούμερα δείχνουν άνοδο σχεδόν κατά 30%. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπολογίζεται ότι καθημερινά μολύνονται με κάποιο Σ.Μ.Ν. περί το 1 εκ. άτομα. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια έχουν εκδηλώσει έρπητα γεννητικών οργάνων, ενώ η λοίμωξη από HPV συνδέεται με πάνω από 311.000 θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ετησίως.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το 2021 σημειώθηκαν 1,6 εκ. νέες λοιμώξεις από χλαμύδια, 700.000 νέες περιπτώσεις γονόρροιας (αύξηση 28% από το 2017) και 176.000 περιπτώσεις σύφιλης (αύξηση 74% από το 2017). Το CDC υπολογίζει τώρα ότι της της πέντε Αμερικανούς έχει σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα – περίπου το 20% του πληθυσμού, με ελάχιστη εκτίμηση 16 δις. Δολαρίων σε άμεσο ετήσιο ιατρικό κόστος. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου ένας στους επτά Καναδούς ηλικίας 14 έως 59 ετών μπορεί να έχει Σ.Μ.Ν., με 100.000 νέες περιπτώσεις χλαμυδίων να αναφέρονται ετησίως.(2)
Αυτή η τάση ισχύει σε όλο το δυτικό κόσμο—η Αγγλία, για παράδειγμα, έχει παρουσιάσει αύξηση 24% στα Σ.Μ.Ν. από το 2021, αύξηση 50% στη γονόρροια και 392.453 νέες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν το 2022.(2) Από της αντίστοιχες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για το 2021, παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης και γονόρροιας, της τάξης των 7 και 13,7 νέων διαγνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού, αντίστοιχα.(1)
Στην Ελλάδα, στο χρονικό διάστημα 2020-2022, έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 113,36% για τα κρούσματα πρώιμης σύφιλης και της τάξης του 120,73% για τα κρούσματα γονόρροιας. Όσον αφορά τη σύφιλη, το 93,04% των κρουσμάτων ήταν άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25-64 ετών και σε ποσοστό 72,16% ο τρόπος μετάδοσης αφορούσε σεξουαλικές επαφές ανδρών με της άνδρες. Για την γονόρροια, το 95,86% των κρουσμάτων ήταν της άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25-44 ετών, ενώ ο τρόπος μετάδοσης φαίνεται να μοιράστηκε ανάμεσα της σεξουαλικές επαφές ανδρών με της άνδρες (47,24%) και με γυναίκες (46,41%).
Η σύφιλη και η γονόρροια της «αποτελούν» αξιόπιστους δείκτες της τάσης και των υπόλοιπων Σ.Μ.Ν., καθώς και των σεξουαλικών συμπεριφορών του πληθυσμού. Φαίνεται, επομένως, πως οι σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου πολλαπλασιάζονται και αφορούν όλο και ευρύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού (1)
Οπότε προκύπτει το ερώτημα:
Για ποιους λόγους ενώ υπάρχει ευρεία ενημέρωση, εκτεταμένα προγράμματα προσέγγισης ειδικών πληθυσμών και έγκαιρης διάγνωσης, ποικιλία φαρμακευτικών και άλλων θεραπειών, εμβόλια, οδηγίες «ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας», σχολική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εδώ και χρόνια και μάλιστα «συμπεριληπτικού» τύπου στο εξωτερικό, για ποιους λόγους τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αυξάνουν;
Τα νοσήματα αυξάνουν γιατί απαξιώνεται ο μοναδικός τρόπος που εξασφαλίζει το να μήν αυξάνουν. Απαξιώνεται η σεξουαλική εγκράτεια πριν το γάμο, η συζυγική πίστη μέσα στο γάμο και οι κανονικότητα στις σεξουαλικές επαφές. Η σταθερή μονογαμική σχέση του αντρόγυνου εξασφαλίζει και από τα νοσήματα, καθώς στη πιο δύσκολη περίπτωση οι σύζυγοι έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο ό,τι ενδεχομένως φέρει ο άλλος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ενίοτε σεξουαλικός «σύντροφος» είναι εκτεθειμένος σε ό,τι είχαν όλοι οι προηγούμενοι «σύντροφοι» του άλλου….
Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική μας κουλτούρα είναι το πρόσφορο έδαφος όπου καλλιεργούνται οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες μεταξύ των οποίων πολλές είναι ανίατες, όπως συμβαίνει π.χ με τον «ιό του απλού έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV)» τύπου 1 και 2, ο οποίος σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το British Medical Journals Sexually Transmitted βρίσκεται σε παγκόσμιο υψηλό επίπεδο. Χρόνιες και ανίατες είναι και όλες οι ιογενείς λοιμώξεις που μεταδίδονται σεξουαλικά, η Ηπατίτιδα Β και C, ο HIV, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) (3) καθώς η παρεχόμενη θεραπεία δεν προσφέρει εκρίζωση αλλά καταστολή.
Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται ότι 846 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 15 και 49 ετών - ένας στους πέντε - παρουσίαζαν έρπη των γεννητικών οργάνων το 2020. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι κάθε δευτερόλεπτο, άλλος ένας προσβάλλεται από έρπητα των γεννητικών οργάνων, συνολικά περίπου 42 εκ. κάθε χρόνο. Τόσο ο Τύπος 1 όσο και ο Τύπος 2 είναι ανίατοι, ισόβιοι και μπορεί να προκαλέσουν ενοχλητικά έλκη/πληγές των γεννητικών οργάνων. Οι ερευνητές λένε ότι ο HSV-2 «σχεδόν πάντα» προκαλεί μόλυνση των γεννητικών οργάνων, ενώ ο HSV-1 προκαλεί συνήθως στοματική λοίμωξη, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και σεξουαλικά. Νοσήματα που μολύνουν τα έξω γεννητικά όργανα της μητέρας μπορεί να μεταδοθούν από εκείνη στο παιδί της κατά το τοκετό.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση: «Η λοίμωξη από έρπητα μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες πληγές των γεννητικών οργάνων και φουσκάλες που τυπικά επαναλαμβάνονται σε τυχαία επεισόδια σε όλη τη ζωή. Το 2020, περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στην ίδια ηλικιακή ομάδα παρουσίασαν τουλάχιστον ένα επώδυνο επεισόδιο. Δεν εκδηλώνει κάθε κρούσμα HSV συμπτωματολογία, γεγονός που καθιστά τη μετάδοση πιο πιθανή» επειδή δεν το γνωρίζει εκείνος που πάσχει.
Οι ερευνητές κατανοούν ότι η «υψηλή συχνότητα εμφάνισης και επικράτηση» αυτής της ανίατης ασθένειας – αλλά και όλων των άλλων Σ.Μ.Ν.- απαιτεί «νέα μέτρα πρόληψης και θεραπείας», αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, ο μονογαμικός γάμος και η αγνότητα δεν ήταν στις προτεινόμενες λύσεις, αλλά σε αυτές είναι νέα εμβόλια, έγκαιρη και τακτική εξέταση ώστε να περιορισθεί η διασπορά, χρήση προφυλακτικών κλπ. Όλα αυτά είναι μέτρα που διαφημίζονται έντονα αλλά όπως όλα δείχνουν αποτυγχάνουν. Η Anna Wald, καθηγήτρια ιατρικής, εργαστηριακής ιατρικής και επιδημιολογίας στο University of Washington, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Fox News: « Μια θεραπεία είναι πιθανό να απαιτεί γονιδιακή επέμβαση, η οποία όμως είναι δυνητικά επικίνδυνη προσέγγιση για μια μη θανατηφόρα ασθένεια» και πρότεινε ένα «προληπτικό εμβόλιο» στο ίδιο μοτίβο πρόληψης που ισχύει για την Ηπατίτιδα Β, τον ιό των κονδυλωμάτων κλπ.
Και πάλι δεν υπάρχει καμία νύξη για το ότι ίσως μια ασθένεια που διασπείρεται μέσω συγκεκριμένης συμπεριφοράς θα μπορούσε να μειωθεί μέσω τροποποίησης αυτής της συμπεριφοράς. Στην κουλτούρα μας μετά τη σεξουαλική επανάσταση, θεωρείται ρεαλιστικός στόχος να επέμβουμε τροποποιώντας τη συμπεριφορά μας στο παγκόσμιο κλίμα, κρατούμε μακριά τους ανθρώπους με μάσκες για τη διασπορά των αναπνευστικών ιών, αλλά θεωρούμε μη ρεαλιστικό να τους προτείνουμε να ελέγχουν τις σεξουαλικές παρορμήσεις τους και να επιβληθούν στις γενετήσιές τους επιθυμίες για να μειωθούν οι σεξουαλικές λοιμώξεις.
Αφού οι άνθρωποι δεν επιθυμούμε να ελέγξουμε τη σεξουαλική μας συμπεριφορά από σεβασμό στον άνθρωπο, στο γάμο μας και κυρίως στο Θεό, τουλάχιστον ας την ελέγξουμε «ακολουθώντας την επιστήμη», για να σώσουμε την υγεία μας και μαζί με αυτή την οικογένειά μας και το σπουδαιότερο τη ψυχή μας.
Παραπομπές:
- https://www.in.gr/2024/02/27/health/anisyxia-gia-tin-eksarsi-ton-smn-stin-ellada-anodos-120-sta-krousmata-syfilis-kai-gonorroias/
- https://www.lifesitenews.com/blogs/as-std-rates-skyrocket-people-should-follow-the-science-and-realize-fornication-has-consequences/?utm_source=digest-canadian-2024-12-19&utm_medium=email
- https://eody.gov.gr/disease/sexoyalikos-metadidomena-nosimata/