Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Στηρίξτε το παιδί σας που κινδυνεύει να αυτοκτονήσει (Mayo Clinic- Teen Suicide Prevention)

 

Η Πρόληψη της Εφηβικής Αυτοκτονίας .

Από το πρόγραμμα εκπαίδευσης της  Mayo Clinic, 5 Ιουνίου 2013.

 

Από τα λόγια μίας εφήβου:

«Έχω τα πάνω και τα κάτω μου όπως και όλος ο κόσμος.

Ίσως και περισσότερο από τους άλλους. Μπορεί να δυσκολευτείς  να με καταλάβεις. Και θέλω να έχω τις προσωπικές μου στιγμές. Δε θέλω να με παρατηρείς πίσω από την πλάτη μου όλη την ώρα».

Συμβουλευτικές προτάσεις:

Βεβαίως και πάλι ξέρεις το παιδί σου καλύτερα από όλους. Και άν σου φαίνεται ότι το παιδί σου κάνει αλλοιώτικα πράγματα,

πως σέρνεται στα αλήθεια,

πως κλαίει συνεχώς χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγος ή

πως τρελλαίνεται χωρίς αιτία,

πως δε μπορεί να κοιμηθεί ή

πως κοιμάται υπερβολικά πολύ,

πως απομονώνεται από τους φίλους ή

πως πετά τα πράγματά της,

κάνει παράτολμα πράγματα, πίνει, παίρνει ναρκωτικά, γυρνά στο σπίτι αργά,

σταματά να κάνει αυτά που του άρεσαν ή

κάνει πράγματα που δε θα τα έκανε παλιά,

μπορεί και να μήν είναι τίποτα ανησυχητικό, μπορεί να φταίει το Γυμνάσιο,

αλλά θα μπορούσε να είναι και κάτι σοβαρότερο, μπορεί να είναι καταθλιπτική, όχι απλά να είναι άκεφη, αλλά πραγματικά θλιμμένη.

Υπάρχει η πιθανότητα το παιδί σου να σκέπτεται να αφαιρέσει την ζωή του. Συμβαίνει...συχνότερα από ότι νομίζεις...περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε.

Οι άνθρωποι λένε μετά όταν είναι ανεπίστρεπτα αργά, «ούτε και το φαντάστηκα», ή «νόμιζα πως ήταν μια δύσκολη περίοδος που θα την ξεπερνούσε», «ποτέ δεν φαντάστηκα πως θα το έκανε», «μακάρι να είχε ζητήσει βοήθεια», «μακάρι να είχε πεί κάτι», «πόσο θα ήθελα να του είχα πεί μια κουβέντα».  Γι αυτό όταν δείς πως τα παιδιά σου κάνουν περίεργα πράγματα, άν η κόρη σου μοιάζει άλλος άνθρωπος, πές της κάτι.

Ρώτησέ την, Τί σου συμβαίνει; Πώς μπορώ να σε βοηθήσω; Και ρώτα απευθείας: Σκέπτεσαι να αυτοκτονήσεις; Δεν την πληγώνει όταν την ρωτάς, στην πραγματικότητα αυτό βοηθά.

Εάν οι άνθρωποι σκέπτονται την αυτοκτονία, θέλουν πολύ κάποιος να τους ρωτήσει. Θέλουν κάποιος να νοιαστεί. Ίσως φοβάσαι να μήν τα κάνεις χειρότερα εάν ρωτήσεις, σαν να λέμε φοβάσαι πως θα τους βάλεις την ιδέα, πιστέψτε με όμως δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Δεν τους ενοχλεί να ρωτήσετε, στην πραγματικότητα ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποτρέψετε έναν έφηβο από την αυτοκτονία είναι να τον ρωτήσεις: Μήπως σου πέρασε η ιδέα να κάνεις κακό στον εαυτό σου;

Και τί θα γίνει όταν σου απαντήσουν «ναί» ή «ίσως» ή  «μερικές φορές»; Λοιπόν να τι ΔΕΝ θα πείς: «Αυτό είναι μιά τρέλλα» ή «μή παίζεις τέτοιο θέατρο», «μάλλον τα παραλές», «δεν αξίζει να πάθεις κάτι για χάρη του», «αυτό δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα», «προσπαθείς να τραβήξεις το ενδιαφέρον μας», «δεν θα το κάνεις στα αλήθεια»....

Αυτό που επιτρέπεται να πείς είναι: «Λυπάμαι πολύ που νιώθεις τόσο άσχημα», «πώς μπορώ να σε βοηθήσω;», «θα προσπαθήσουμε μαζί», «θα σε βοηθήσω να αισθανθείς ασφάλεια»...

Πολλοί άνθρωποι σκέπτονται να αυτοκτονήσουν. Ενήλικες και παιδιά. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν αποπειράθηκαν ποτέ. Αλλά κάποιοι το έκαναν. Γιαυτό εάν το παιδί σας πεί, «καλύτερα να πέθαινα», «δεν μπορώ να ζήσω έτσι», «θα αυτοκτονήσω», πάρτε την στα σοβαρά. Σκεφθείτε σε ποιόν θα μπορούσε να μιλήσει, κάποιον που να γνωρίζει πως θα βοηθήσει. Κάποιες φορές τα παιδιά θέλουν να αυτοκτονήσουν γιατί συνέβη ένα γεγονός, ένας χωρισμός, μιά αποτυχία, αλλά κάποιες φορές τα αίτια είναι βαθύτερα και δεν θα περάσει από μόνο του, γιαυτό ζητήστε βοήθεια, μιλήστε στο γιατρό σας, ή σε ένα σύμβουλο, κάποιον στο σχολείο, σε έναν ιερέα, αλλά μήν αδιαφορήσετε. Να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει δίπλα του πάντοτε κάποιον να μιλήσει, κάποιον που εμπιστεύεται.

Κάνετε μαζί του μιά λίστα με τρία, τέσσερα, πέντε ονόματα, γράψτε ένα τηλέφωνο επείγουσας βοήθειας για αυτοκτονία και βάλτε τη λίστα αυτή στο πορτοφόλι του για να ξέρει πάντα σε ποιόν θα απευθυνθεί. Κάνετε ασφαλές το σπίτι σας. Εάν υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να κάνει κακό στον εαυτό της κλειδώστε τα, εάν υπάρχει όπλο δεν αρκεί να το κλειδώσετε, βγάλτε το από το σπίτι, και τις σφαίρες επίσης.

Και κάτι ακόμη, εάν πιστεύετε πως υπάρχει πιθανότητα το παιδί σας να βλάψει τον εαυτό του, μήν το αφήνετε μόνο του. Πάρτε το στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, καλέστε ασθενοφόρο.

Όλοι έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας. Αλλά κάποιες στιγμές τα πράγματα είναι σοβαρότερα από αυτό. Εάν νομίζεις πως κάτι πάει στραβά ο μόνος τρόπος να εξακριβώσεις την αλήθεια είναι να ρωτήσεις. Ρώτα απευθείας: «Σκέπτεσαι να κάνεις κακό στον εαυτό σου;». Μήν περιμένεις να βεβαιωθείς απόλυτα, εμπιστεύσου τη διαίσθησή σου.

Ποτέ δεν πληγώνει η ερώτηση. Αντίθετα μπορεί να φέρει την αλλαγή, τη μεγάλη αλλαγή.

Να σώσει τη  ζωή του δικού σου παιδιού.

 

Πηγή: youtube

 

 

Ετικέτες: Ευθανασία, Βιντεοθήκη

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.