Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Χιμαιρικοί οργανισμοί Ανθρώπου-ζώου. Ο νέος υποβιβασμός του Ανθρώπινου Προσώπου.

bioethicists concerned over japans chimera embryo regulations 01   

Βιολόγοι που ασχολούνται με ζητήματα βιοηθικής ανησυχούν για τους κανονισμούς της Ιαπωνίας σχετικά με τα χιμαιρικά έμβρυα

Πολλοί ερευνητές βλέπουν τις  κινήσεις που χαλαρώνουν τους κανόνες ως μιά ευπρόσδεκτη αλλαγή, αλλά μερικοί άλλοι ανησυχούν για το  ότι οι αναθεωρήσεις αυτές δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις ανησυχίες του κοινού.

4 Απριλίου 2019, Katarina Zimmer.

Οι Ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν  το πράσινο φως σε έρευνες που περιλαμβάνουν τη δημιουργία χιμαιρικών εμβρύων ανθρώπου-ζώου, τα οποία δημιουργούνται με την εμφύτευση ανθρώπινων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων σε ζώα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο εμβρυικής ανάπτυξης. Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές, που εκδόθηκαν στις αρχές Μαρτίου 2019, αίρουν την προηγούμενη απαίτηση για τερματισμό της ζωής των εν λόγω εμβρύων μετά από 14 ημέρες.

Οι αναθεωρήσεις ανοίγουν τώρα το δρόμο για τους Ιάπωνες επιστήμονες να μελετήσουν πώς να αναπτύξουν ανθρώπινα όργανα μέσα στα ζώα ως μια εναλλακτική λύση στην ανεύρεση  οργάνων προς μεταμόσχευση και πως να παράγουν καλύτερα μοντέλα για τη μελέτη της ανθρώπινης ανάπτυξης και της ασθένειας.

Ωστόσο, οι τεχνικές αυτές εγείρουν  επίσης  και κάποια ηθικά προβλήματα, όπως σημείωσε μια ομάδα Ιαπώνων ειδικών  από το  πανεπιστήμιο του Κιότο σε επιστολή που δημοσιεύθηκε σήμερα (4 Απριλίου) στο Cell Stem Cell. 

Για παράδειγμα, οι κατευθυντήριες οδηγίες θα επιτρέπουν στους ερευνητές να δημιουργήσουν χίμαιρες με ανθρώπινο πληθυσμό κυττάρων εντός εγκεφάλων ζώων - κάτι που ανησυχεί το Ιαπωνικό κοινό.

Επίσης, δεν απαγορεύουν ρητά τα χιμαιρικά έμβρυα που δημιουργούνται από ανθρώπινα και μη ανθρώπινα κύτταρα πρωτευόντων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα πειράματα σε ηθικά ανεξερεύνητα εδάφη.

"Είναι καλό που τώρα επιτρέπουν στους ανθρώπους να δημιουργούν ανθρώπινα ζώα (έμβρυα χιμαιρικού τύπου) με είδη όπως οι χοίροι και τα πρόβατα", σημειώνει ο Sean Wu,  ερευνητής της  Αναπτυξιακής Βιολογίας, στο Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων και Aναπτυξιακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Η δημιουργία  χιμαιρικών ζώων ανθρώπου-πρωτευόντων αυτού του σταδίου, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο βήμα, προσθέτει. "Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε όταν προσπαθούμε να ενώσουμε δύο είδη που είναι τόσο κοντά το ένα στο άλλο, όπως οι άνθρωποι με  μη ανθρώπινα πρωτεύοντα."

bioethicists concerned over japans chimera embryo regulations 01


Η επεμβατική έρευνα στους μεγάλους πιθήκους δεν επιτρέπεται στην Ιαπωνία, σημειώνει η  Misao Fujita, καθηγήτρια βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και μία από τους συγγραφείς της επιστολής. Αλλά οι επιστήμονες θα μπορούσαν θεωρητικά να δημιουργήσουν χίμαιρες από κύτταρα ανθρώπων και μαϊμούς, αρκεί να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν ότι υπάρχει "επαρκής επιστημονικός λόγος" για την έρευνα, σύμφωνα με το έγγραφο. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες, με βάση τις έρευνές μας, είναι η ανησυχία μας ότι τα ζώα θα μπορούσαν να γίνουν εξανθρωποποιημένα", γράφει η Fujita στο The Scientist σε ένα email. "Φαίνεται ότι οι άνθρωποι ανησυχούν ότι το όριο μεταξύ ανθρώπων και ζώων θα μπορούσε να γίνει ασαφές".

Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας κατά τη σύνταξη των κατευθυντήριων οδηγιών. Αλλά τελικά, «κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει τεχνικά μηδενικός κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός που να αναμειγνύει ανθρώπινα και ζωικά στοιχεία στα πλαίσιο της σχετικής έρευνας», δήλωσε στο ειδησεογραφικο πρακτορείο AFP-Jiji τον Μάρτιο αξιωματούχος του υπουργείου. 

Είναι το δημόσιο αίσθημα απέναντι σε μια τέτοια έρευνα που ανησυχεί την Fujita και τους συναδέλφους της, οι οποίοι πραγματοποίησαν πρόσφατα  και μια έρευνα σχετικά με το θέμα. Διαπίστωσαν ότι οι Ιάπωνες τείνουν να υποστηρίζουν γενικότερα την ιδέα δημιουργίας χιμαιρικών εμβρύων ανθρώπου-ζώου με ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSCs). Ωστόσο, ανησυχούν για την προοπτική τα ανθρώπινα κύτταρα να  συμβάλλουν στη δημιουργία εγκεφάλου ζώων ή να οδηγήσουν στην δημιουργία γεννητικών κυττάρων που μπορεί να δημιουργήσουν και απογόνους - πολύ περισσότερο από ό, τι εάν ήταν απλώς και μόνο παρόντα τα βλαστοκύτταρα στην καρδιά, το αίμα ή  τον ιστό του ήπατος.

Μερικοί Αμερικανοί επιστήμονες υποστήριξαν πρόσφατα ότι οι χίμαιρες ανθρώπου-πρωτεύοντος θηλαστικού θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως καλύτερα μοντέλα μελέτης για τις νευρολογικές και ψυχιατρικές νόσους σε σύγκριση με τα τρέχοντα μοντέλα πιθήκων. Oι Ιάπωνες ερευνητές μπορεί να ακολουθήσουν μια μέρα αυτό το παράδειγμα, προειδοποιούν η Fujita και οι συνάδελφοί της.

Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις φαίνεται να αποτελούν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για εκείνους τους επιστήμονες που προσπαθούν  να αναπτύξουν ανθρώπινα όργανα μέσα σε ζώα για τους σκοπούς των μεταμοσχεύσεων.

Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές δεν επιτρέπουν τη γονιμοποίηση χιμαιρών ανθρώπων-ζώων με ανθρώπινους γαμέτες. Ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζουν ρητά (ούτε επιτρέπουν - ούτε απαγορεύουν) τα χιμαιρικά έμβρυα ανθρώπου-πρωτεύοντος, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μοντέλων με εξανθρωποποιημένους εγκεφάλους - μια ασάφεια που απασχολεί την Fujita. Αυτή και οι συνάδελφοί της συνιστούν στην κυβέρνηση να λάβει υπεύθυνη θέση σε δημόσιες συζητήσεις δεοντολογίας προτού οι ερευνητές καταφέρουν σχέδια που περιλαμβάνουν χιμαιρικά ζώα με ανθρωποποιημένους εγκεφάλους ή ανθρώπινους γαμέτες.

Για πολλούς, η ιδέα των χιμαιρικών ζώων με εξανθρωποποιημένο εγκέφαλο εγείρει μια σειρά από επιστημονικά και ηθικά ερωτήματα, εξηγεί η Laura Cabrera, Αναπληρώτρια καθηγήτρια  Νευροηθικής στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Πόσα κύτταρα πρέπει να εμφυτευθούν από τον άνθρωπο ώστε να προκύψει   ένα χιμαιρικό μοντέλο ικανό να αναπτύξει ανθρώπινη συμπεριφορά ή ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες; 

Πόσο πρώιμα στην εμβρυική ανάπτυξη πρέπει να μεταμοσχευθούν για να συμβεί αυτό; Και αν αυτό συμβεί, ποιες θα είναι οι συνέπειες; Θα μπορούσε αυτό να τους αποδώσει μια ανάλογη ηθική  αξία όπως στους ανθρώπους; «Συμφωνώ σίγουρα ότι πρέπει να διεξάγονται πιο συχνά δεοντολογικές συζητήσεις με τον κόσμο», υποστηρίζει. Αν όχι, αυτό θα μπορούσε να μειώσει την εμπιστοσύνη του  στην επιστήμη, προειδοποιεί: «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρξει αντίδραση από το κοινό και αυτό είναι κάτι που οι επιστήμονες δεν το θέλουν».

Οι αναθεωρήσεις φαίνεται πάντως να είναι ευπρόσδεκτες για εκείνους τους επιστήμονες που ερευνούν το πώς αναπτύσσονται  ανθρώπινα όργανα σε ζώα για τους σκοπούς της μεταμόσχευσης. Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες, ο πρωτοπόρος στην έρευνα βλαστοκυττάρων Hiromitsu Nakauchi στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανακοίνωσε τα σχέδιά του για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη ανθρώπινου παγκρέατος μέσα σε χοίρο, σύμφωνα με τον Jiji Press. Η ομάδα του είχε προηγουμένως κατορθώσει να δημιουργήσει πάγκρεας αρουραίου μέσα σε ένα ποντίκι και πάγκρεας μέσα σε ένα είδος χοίρου  που προερχόταν από έμβρυο άλλου είδους χοίρου. Τέτοιες διαδικασίες τυπικά περιλαμβάνουν την τεχνική συμπληρώματος της βλαστοκύστης, με την οποία τα βλαστοκύτταρα εμφυτεύονται σε μια βλαστοκύστη που έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην μπορεί να παράγει το εν λόγω όργανο.

Τα βλαστοκύτταρα προστίθενται από έναν άλλο οργανισμό για να καλύψουν την κενή θέση και να αναπτύξουν στη νέα βλαστοκύστη το επιθυμητό όργανο. Για τη πρωτοποριακή αυτή έρευνα στην Ιαπωνία, η ομάδα του Nakauchi θα πρέπει πρώτα να υποβάλει αίτηση για έγκριση από την επιτροπή δεοντολογίας του πανεπιστημίου καθώς και την ειδική επιτροπή ιατρικής δεοντολογίας της Ιαπωνικής κυβέρνησης. Πριν από αυτό το ερευνητικό πρωτόκολο  ο Nakauchi έκανε την  περισσότερη έρευνά  του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω των περιορισμών που είχε επιβάλει η Ιαπωνία στην έρευνα για τους χιμαιρικούς οργανισμούς λέει ο Wu. 

Στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει καμία ομοσπονδιακή νομοθεσία που να εποπτεύει την έρευνα στους χιμαιρικούς οργανισμούς ανθρώπων-ζώων. Παρόλο που το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) έθεσε ένα μορατόριουμ σε αυτήν την πρακτική το 2015 και δεν έχει εκδώσει από τότε νέες κατευθυντήριες γραμμές,  η έρευνα πάνω στους χιμαιρικούς ανθρώπινους-ζωικούς οργανισμούς  έχει χρηματοδοτηθεί από άλλους οργανισμούς, όπως το CIRM, το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής της Καλιφόρνιας,(the California Institute of Regenerative Medicine).

bioethicists concerned over japans chimera embryo regulations 01


Πέραν της δημιουργίας οργάνων για μεταμόσχευση, τα χιμαιρικά ανθρώπινα-ζωικά μοντέλα είναι πολύτιμα για τους βιολόγους που μελετούν την ανθρώπινη ανάπτυξη γενικά,
σημειώνει ο Wu, ο οποίος προσυπέγραψε μια επιστολή προς το περιοδικό Science το 2015, η οποία ήταν αντίθετη στο μορατόριουμ. "Το επιχείρημά μας ήταν βασικά  πως  χρειαζόμαστε  αυτό το μοντέλο ή το σύστημα για να μελετήσουμε σε πρώιμο στάδιο την ανάπτυξη, με τρόπο που δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να κάνουμε με το ανθρώπινο έμβρυο", λέει.

Η τοποθέτηση ενός ανθρώπινου κυττάρου σε έμβρυο ζώου επιτρέπει στους ερευνητές να το παρατηρούν καθώς περνάει από τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Η κατανόηση των μεταλλάξεων που διαταράσσουν αυτή τη διαδικασία  μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση των αιτίων ορισμένων αποβολών λέει. "Εάν δεν δίνουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να κάνουν αυτό το είδος συνένωσης κυττάρων τότε ουσιαστικά δεν τους δίνουμε κανέναν τρόπο για να μελετήσουν πώς συμβαίνει αυτή η διαδικασία,  να καταλάβουν ποιά  είναι η βιολογία του φαινομένου, και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε θέματα γονιμότητας.

Θα πάρει πιθανότατα πολύ χρόνο πριν τα χιμαιρικά  ανθρώπινα ζώα χρησιμοποιηθούν ευρέως, σημειώνει ο Wu. Είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία, αλλά και τεχνικά πολύ δύσκολη. Για παράδειγμα, ο Juan Carlos Izpisua Belmonte του Ινστιτούτου Salk έδειξε το 2017 ότι τα ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να εμφυτευθούν σε βλαστοκύστεις χοίρων και βοοειδών, αλλά το ποσοστό των κυττάρων που αναπτύσσονται είναι πολύ χαμηλό. "Πολύ λίγα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν την δυνατότητα πραγματικά να κάνουν τέτοια πράγματα", λέει ο Wu.

Τ. Sawai et al., "Η Ιαπωνία χαλαρώνει σημαντικά τους κανονισμούς έρευνας στο ανθρώπινο-ζωικό χιμαιρικό έμβρυο", Cell Stem Cell, doi: 10.1016 / j.stem.2019.03.015, 2019.

 

Πηγή: the-scientist.com

 

Ετικέτες: Βιοηθική και Ιατρική

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.