ΚΥΠΡΟΣ: Αλκοόλ, ναρκωτικά, στοιχηματισμός στα ύψη. Ανησυχία προκαλούν οι αυξητικές τάσεις των νέων και ειδικά των μαθητών προς όσα προκαλούν εθισμό
Ανησυχία προκαλούν οι αυξητικές τάσεις των νέων και ειδικά των μαθητών προς όσα προκαλούν εθισμό
Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) παρουσίασε τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (EMCDDA) και στοιχεία της κατάστασης του φαινομένου στην Κύπρο. Ο αριθμός ρεκόρ στις κατασχέσεις κοκαΐνης και ο μεγάλος αριθμός κατασχέσεων ηρωίνης, η αύξηση της παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών, καθώς και οι ανησυχίες σχετικά με την κάνναβη υψηλής δραστικότητας, τα νέα συνθετικά οπιοειδή και τα δισκία «έκσταση» με υψηλά επίπεδα MDMA, είναι μερικά από τα θέματα που καλύπτει η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά του 2020.
Σύμφωνα με την ΑΑΕΚ, «η καταγραφή της κατάστασης του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο με βάση συγκεκριμένους επιδημιολογικούς δείκτες που έχουν τεθεί ως προτεραιότητα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), αποτελεί αρμοδιότητα της ΑΑΕΚ μέσω του Τμήματος Παρακολούθησης/ΕΚΤΕΠΝ. Οι δείκτες αυτοί αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση έγκυρης, αντικειμενικής και τεκμηριωμένης εικόνας του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στη χώρα μας».
Αύξηση στη χρήση κάνναβης
Τέσσερεις στους δέκα δηλώνουν ότι γνωρίζουν προσωπικά άτομα που κάνουν χρήση παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών. Τρεις στους δέκα αναφέρουν ότι έχουν φίλους που κάνουν χρήση, ενώ έξι στους δέκα θεωρούν εύκολη υπόθεση να βρουν κάνναβη σε ένα 24ωρο. «Κατά το 2019 διεξήχθη η πέμπτη έρευνα γενικού πληθυσμού στην Κύπρο. Η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης συνεχίζει να είναι η κάνναβη, η χρήση της οποίας έστω και μια φορά σε όλη τη ζωή αναφέρθηκε από το 14,1% του πληθυσμού, παρουσιάζοντας μικρή αλλά σημαντική αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης έρευνας.
»Επίσης, η αύξηση στα αιτήματα θεραπείας λόγω κάνναβης κατά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την παραπομπή νεαρών συλληφθέντων, καθώς και στις παρεμβάσεις της Αστυνομίας που στοχεύουν στην παραπομπή σε θεραπεία όλων των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, ανεξαρτήτως ηλικίας», σύμφωνα με την ΑΑΕΚ.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει ερευνών στον γενικό πληθυσμό, περίπου το 1% των ενηλίκων εκτιμάται ότι κάνουν καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης, η οποία ορίζεται ως χρήση τουλάχιστον 20 μέρες τον τελευταίο μήνα. Στην πλειονότητά τους, 60% είναι κάτω των 25 ετών και τα τρία τέταρτα περίπου είναι άνδρες. Ο συνολικός αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκινούν θεραπεία για πρώτη φορά αυξήθηκε κατά 64%, στις 24 χώρες που διαθέτουν στοιχεία.
Προτίμηση στην κοκαΐνη
Η κοκαΐνη φαίνεται να εξακολουθεί να αποτελεί την πιο δημοφιλή διεγερτική ουσία στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΑΑΕΚ. «Με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης (2019) έρευνας ανάλυσης λυμάτων, φαίνεται να υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση κοκαΐνης στα αστικά λύματα της Κύπρου και ειδικότερα στην περιοχή της Λεμεσού. Σε σύγκριση με την ΕΕ, η Κύπρος υπερβαίνει τον μέσο όρο των συγκεντρώσεων άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετέχουν στην έρευνα. Αύξηση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και στα αδικήματα σχετιζόμενα με την κοκαΐνη. Επίσης στην Ευρώπη, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για την κοκαΐνη δείχνουν ότι τόσο ο αριθμός των κατασχέσεων όσο και οι ποσότητες κοκαΐνης που έχουν κατασχεθεί έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ. Η κοκαΐνη εισέρχεται στην Ευρώπη από διάφορες οδούς και με διάφορα μέσα».
Όσον αφορά τη μεθαμφεταμίνη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ατόμων που αιτούνται θεραπεία λόγω χρήσης μεθαμφεταμίνης.
Ταυτόχρονα, με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης (2019) έρευνας ανάλυσης λυμάτων, φαίνεται να υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση μεθαμφεταμίνης στην περιοχή της Λεμεσού.
Πολύ πιο πάνω από την ΕΕ στη χρήση αλκοόλ - Αύξηση στους μαθητές!
Υπέρμετρη η κατανάλωση αλκοόλ από 16χρονους μαθητές, σημειώνει η έρευνα, η οποία καταδεικνύει μάλιστα μιαν ανησυχητική αύξηση στα κορίτσια, όπου το ποσοστό από 34% εκτοξεύθηκε στα 45%. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της έρευνας, το ποσοστό των μαθητών που αναφέρουν αυτήν τη συμπεριφορά ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό της Κύπρου, το 62% έχουν αναφέρει κατανάλωση αλκοόλ κατά τον τελευταίο μήνα. Κατά την ίδια χρονική περίοδο έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά το 4,2% του πληθυσμού, παρουσιάζοντας στατιστικά σημαντική αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό που καταγράφηκε το έτος 2016 (2,8%). Παράλληλα, σημαντική αύξηση παρουσιάζεται στην υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ (6+ αλκοολούχα ποτά σε μια περίσταση κατά τον τελευταίο χρόνο), μια συμπεριφορά που αναφέρθηκε από το 35,7% του πληθυσμού. Το ποσοστό των ατόμων που πίνουν έξι ή περισσότερα ποτά σε μία περίσταση μία ή περισσότερες φορές σε εβδομαδιαία βάση ανέρχεται σε 5,9% (παρουσιάζοντας στατιστικά σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2016), ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης από το αλκοόλ ανέρχεται στο 4.5%.
Πρώτοι και στα στοιχήματα οι μαθητές
Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά στοιχηματισμού ανάμεσα στους μαθητές της Κύπρου, αφού τα ποσοστά ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρώπης. Τα πιο δημοφιλή παιχνίδια, στα οποία στοιχηματίζουν χρήματα οι ανήλικοι μαθητές, είναι παιχνίδια όπως το Λόττο, Τζόκερ, Κίνο κλπ., ακολουθούμενα από στοιχήματα σε αθλήματα και παιχνίδια με τράπουλα ή ζάρια.
Επίσης, στην έρευνα γενικού πληθυσμού, χρησιμοποιώντας εργαλεία εκτίμησης της εξάρτησης από τον στοιχηματισμό, βρέθηκε ότι περίπου το 3,6% του πληθυσμού παρουσιάζουν προβληματική ενασχόληση με τον στοιχηματισμό. Ακόμα, εκτιμήθηκε ότι περίπου το 2% του πληθυσμού είναι παίκτες σε χαμηλό κίνδυνο, το 1,2% παίκτες σε μέτριο κίνδυνο και το 1% παθολογικοί ή προβληματικοί παίκτες.
Λιγότεροι οι θάνατοι στην Κύπρο από χρήση
Από το έτος 2004 έχουν καταγραφεί επίσημα 144 θάνατοι οφειλόμενοι σε υπερβολική δόση. Η πλειοψηφία των θανάτων (76%) οφειλόταν στη χρήση οπιοειδών (κυρίως ηρωίνης), είτε λόγω χρήσης μόνο οπιοειδών, είτε λόγω συνδυασμού οπιοειδών με άλλες ψυχοδραστικές ουσίες. Ανησυχία επίσης προκαλούν τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι που οφείλονται στη χρήση διεγερτικών (τόσο κοκαΐνης, όσο και της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης). Με βάση ευρωπαϊκές εθνικές εκτιμήσεις, η Κύπρος βρίσκεται σε σχετικά χαμηλή θέση όσον αφορά ση θνησιμότητα λόγω υπερδόσης.
H κάνναβη φαίνεται να είναι η κύρια ουσία κατάχρησης κατά το 2019, όπως φαίνεται από τα αιτήματα θεραπείας. Η αύξηση στα αιτήματα θεραπείας λόγω κάνναβης κατά τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την παραπομπή νεαρών συλληφθέντων, καθώς και στις παρεμβάσεις της Αστυνομίας που στοχεύουν στην παραπομπή σε θεραπεία όλων των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Όσον αφορά τη χρήση κάνναβης, στοιχεία της έρευνας γενικού πληθυσμού (2019) υποδεικνύουν πως η κάνναβη εξακολουθεί να παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία με την υψηλότερη επικράτηση. Η επικρατέστερη ηλικία πρώτης χρήσης κάνναβης είναι τα 19 έτη. Στην Κύπρο, αν και τα αιτήματα θεραπείας με κύρια ουσία κατάχρησης τη μεθαμφεταμίνη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα όταν συγκριθούν με άλλες ουσίες, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ατόμων που αιτούνται θεραπείας λόγω χρήσης μεθαμφεταμίνης.
Κατά το 2019, τα οπιούχα αποτελούσαν την τρίτη ουσία κατάχρησης μετά την κάνναβη και την κοκαΐνη, λόγω της οποίας τα άτομα ξεκινούν θεραπεία. Κατά το τελευταίο έτος, μείωση παρουσίασαν τα αιτήματα με κύρια ουσία κατάχρησης άλλα οπιοειδή εκτός της ηρωίνης και συγκεκριμένα την οξυκωδόνη.
Πηγή: sigmalive.com, Ακτίνες
Ετικέτες: Εξαρτησιογόνες ουσίες