Giselleflissak via Getty Images
Είναι γενικώς αποδεδειγμένο ότι το αλκοόλ δεν είναι καλό για εμάς — μπορεί να βλάψει το συκώτι μας και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, η επίδρασή του στην υγεία της καρδιάς συζητείται περισσότερο. Ορισμένοι ειδικοί έχουν πει εδώ και καιρό ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά μας, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
Σε νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 432.265 άτομα — περίπου 243.000 άνδρες και 189.000 γυναίκες μεταξύ 18 και 65 ετών — οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έπιναν κατά μέσο όρο περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Η έρευνα διεξήχθη από την Kaiser Permanente, το κέντρο υγείας στη Βόρεια Καλιφόρνια.
Η στεφανιαία νόσος είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα «μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά (στεφανιαίες αρτηρίες) αγωνίζονται να στείλουν αρκετό αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον καρδιακό μυ», σύμφωνα με την κλινική Mayo.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια και πόνο στο στήθος. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, το έμφραγμα είναι το πρώτο εμφανές σημάδι στεφανιαίας νόσου.
Οπως αναφέρθηκε στη μελέτη του Kaiser Permanente, οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη χρήση αλκοόλ που έκαναν μεταξύ 2014 και 2015. Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν, οι ερευνητές ανέλυσαν τη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και διαπίστωσαν ότι 3.108 συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με την πάθηση.
Όσοι έπιναν ένα έως δύο ποτά κάθε εβδομάδα κατηγοριοποιήθηκαν ως άτομα με χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ. Τρία έως επτά ποτά για τις γυναίκες και τρία έως 14 για τους άνδρες κατηγοριοποιήθηκαν ως μέτρια κατανάλωση και 15 ή περισσότερα ποτά για τους άνδρες και οκτώ ή περισσότερα για τις γυναίκες κατηγοριοποιήθηκαν ως υψηλής κατανάλωσης.
Ενώ οι ορισμοί της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος ποικίλλουν, σε αυτή τη μελέτη ορίστηκε ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα (γυναίκες) και περισσότερα από τέσσερα (άνδρες). Οι ερευνητές παρατήρησαν εάν οι συμμετέχοντες είχαν λάβει μέρος σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τους τελευταίους τρεις μήνες. Άτομα που δεν πίνουν δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση οκτώ ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών κάθε εβδομάδα συνδέθηκε με 33% έως 51% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε νεαρές έως μεσήλικες γυναίκες σε σύγκριση με γυναίκες που έπιναν λιγότερο, σύμφωνα με το τμήμα έρευνας Kaiser Permanente. Εκείνες που κινδύνευαν περισσότερο, ωστόσο, ήταν οι γυναίκες που έκαναν υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, η οποία συνδέθηκε με 68% υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.
Ενώ ο χειρότερος αντίκτυπος παρατηρήθηκε στις γυναίκες, οι άνδρες που κατανάλωναν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διέτρεχαν 33% περισσότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μέτρια.
«Οι γυναίκες επεξεργάζονται επίσης το αλκοόλ διαφορετικά από τους άνδρες λόγω βιολογικών και φυσιολογικών διαφορών και αυτό μπορεί να συμβάλει στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου που διαπιστώσαμε», ανέφερε η Στέρλινγκ. «Είναι ανησυχητικό γιατί έχει υπάρξει αυξανόμενη επικράτηση της χρήσης αλκοόλ μεταξύ νεαρών και μεσήλικων γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των γυναικών που καταναλώνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».
Η έρευνα πρόκειται να παρουσιαστεί στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στις αρχές Απριλίου και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από καθηγητές σχετικών αντικειμένων.
Αν θα θέλαμε να περιορίσουμε τις συνήθειές μας στο ποτό, είναι καλή ιδέα να γνωρίζουμε μερικές από τις οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
Αν μας αρέσει να πίνουμε ένα διαφορετικό ποτό μετά τη δουλειά ή να χωρίσουμε τα ποτά που πίνουμε μέσα στην εβδομάδα, μπορούμε να φτιάξουμε κοκτέιλ ή να επιλέξουμε μπίρες, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά χωρίς αλκοόλ. «Η ποιότητα των μη αλκοολούχων ποτών και των μπύρας είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν», λέει στη HuffPost η Βανέσα Κένεντι, διευθύντρια ψυχολογίας στο Driftwood Recovery στο Τέξας. Η λήψη αυτού του είδους των ποτών σε ετοιμότητα μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε.
Οι ειδικοί λένε ότι είναι επίσης χρήσιμο να παρακολουθούμε γιατί πίνουμε. Το κάνουμε επειδή είμαστε αγχωμένοι ή επειδή βαριόμαστε; Μόλις προσδιορίσουμε τον λόγο που στρεφόμαστε στο ποτό, μπορούμε να σκεφτούμε διάφορα πράγματα για να καλύψουμε αυτό το κενό.
Πηγή: huffingtonpost.gr