Μύθοι και πραγματικότητα για την Αυτοκτονικότητα των παιδιών με Διαταραχή Ταυτότητας Φύλου
Κάθε γονέας που αντιμετωπίζει μιά κατάσταση όπως η Διαφυλικότητα του παιδιού του, θα υποστεί την επιπλέον δοκιμασία να ακούσει τα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας στα παιδιά που δεν υποστηρίζονται ως προς την επιθυμητή ταυτότητα φύλου τους.
Αυτό αποτελεί συχνή είδηση στα ΜΜΕ όταν καλύπτουν θέματα των τρανσέξουαλ, και αποτελεί το ισχυρότερο συναισθηματικό κίνητρο για τους γονείς ώστε να στηρίξουν την επιθυμία του παιδιού τους για μετάβαση στο άλλο φύλο. Συνιστάται κατόπιν από τους «ειδικούς» υποχρεωτικά η αγωγή «επιβεβαίωσης» καθώς και η κοινωνική και ιατρική μετάβαση, ως οι μόνες απαντήσεις για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με δυσφορία φύλου.
Ωστόσο, αυτό είναι αλήθεια; Υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηριχθεί αυτή η ευρέως διαδεδομένη άποψη;
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απάντηση είναι όχι.
Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά και οι νέοι που πάσχουν από δυσφορία φύλου είναι μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα που αξίζει την υποστήριξη και τη φροντίδα μας, οι συχνά αναφερόμενες στατιστικές αυτοκτονίας προέρχονται από έρευνες που δεν είναι σωστά σχεδιασμένες και ερμηνευμένες και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η προτεινόμενη αγωγή της μετάβασης είναι «θεραπεία».
Ο οποιοσδήποτε κίνδυνος αυτοκτονίας είναι τρομακτικός για τους γονείς. Η υπερβολή του κινδύνου και η συνεχής χρήση της απειλής αυτοκτονίας είναι εξαιρετικά άχρηστη και ανεύθυνη ενώ δρά εκβιαστικά στις αποφάσεις των γονέων για τα παιδιά τους.
Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε τα πραγματικά γεγονότα που αφορούν το συναισθηματικό αυτό θέμα και παρουσιάζουμε τα ευρήματά μας εδώ.
Η πρώτη μελέτη που εξετάσθηκε είναι η μελέτη RaRΕ (1) , και η δεύτερη είναι η μελέτη School Report……(2)
.................................................................................................................................................
Οι διαπιστώσεις από την κριτική θεώρηση αυτών των δύο μελετών είναι πως : Υπάρχουν θεμελιώδη μεθοδολογικά ζητήματα με αμφότερες τις μελέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες αναφέρουν ότι σχεδόν το ήμισυ των νέων διαφυλικών ατόμων προσπαθούν να αυτοκτονήσουν. Τα αναφερόμενα δεδομένα είναι κακής ποιότητας και όταν οι γονείς αναζητούν και εξετάζουν τον καλύτερο τρόπο για να στηρίξουν τα παιδιά τους δεν πρέπει να βασίζονται σε αυτές. Η κακή από επιστημονικής απόψεως χρήση και ερμηνεία των αριθμών αυτοκτονίας είναι παραπλανητική για τους γονείς και δημιουργεί προβληματισμό για την ηθική και τη σκοπιμότητά της.
..........................................................................................................................................
Ιδιαίτερη αξία έχει και η γνώμη που εκφράζεται από την εξειδικευμένη στο αντικείμενο κλινική The Tavistock and Portman GIDS, στην οποία αναφέρεται ότι «μεταξύ των παιδιών που απευθύνονται στην κλινική η αυτοκτονία είναι εξαιρετικά σπάνια» (στοιχείο που επιβεβαιώνεται από τη σελίδα βάσης δεδομένων της κλινικής Tavistock ).
Η Δρ Polly Carmichael, Διευθύντρια και Σύμβουλος Κλινικής Ψυχολογίας στη Tavistock δήλωσε (σε μια διάσκεψη στο Μπρίστολ τον Οκτώβριο του 2017), ότι η έρευνα της PACE είναι «εκ βάθρων λανθασμένη» και ότι τα ποσοστά αυτοτραυματισμού, κινδύνου και αυτοκτονικού ιδεασμού είναι παρόμοια με τα ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών σε οποιοδήποτε άλλη περίπτωση.
Η Dr. Carmichael εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη χρήση στατιστικών στοιχείων αυτοκτονίας με τρόπο τόσο αρνητικό για τους νέους ανθρώπους με δυσφορία φύλου, τρόπος που επιπλέον υποδηλώνει έλλειψη διάθεσης εξυπηρέτησης και αντοχής στην επίλυση προβλημάτων.
Αυτή είναι η θέση μας. Κάθε αυτοκτονία αποτελεί μια τρομερή τραγωδία και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στα μηνύματα που στέλνουμε στους νέους σχετικά με αυτό το θέμα και με οτιδήποτε το πυροδοτεί.
Ας είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί κατά την επανάληψη στατιστικών που δεν είναι έγκυρες.
Θα θέλαμε να δώσουμε αυτή τη συμβουλή: να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή και να απαλλαγεί από σκοπιμότητες η ενημέρωση στις περιπτώσεις των νέων που αγωνίζονται με θέματα ταυτότητας φύλου.
Αναφορές:
- https://www.transgendertrend.com/wp-content/uploads/2017/10/RARE_Research_Report_PACE_2015.pdf
- https://www.transgendertrend.com/wp-content/uploads/2017/10/the_school_report_2017.pdf
Πηγή: https://www.transgendertrend.com/the-suicide-myth/