Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι στικάκια νικοτίνης, είχαν σαν αποτέλεσμα τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη να καταλήξουν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες. Τι επισημαίνουν οι ειδικοί.
Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη πως τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη λιποθύμησαν από στικ νικοτίνης, μια μητέρα από τη Βέροια αποκαλύπτει στο Live News πως αυτή η επικίνδυνη «μόδα» έκανε την εμφάνιση της και στο σχολείο των παιδιών της.
«Ήταν 2-3 παιδιά στο σχολείο που πήρανε. Δεν σημαίνει ότι ήταν ούτε αλητάκια, ούτε τίποτα, από καλές οικογένειες. Τα πουλάνε λέει ακόμα και στα περίπτερα. Τα προμηθεύονται πάρα πολύ εύκολα τα παιδιά», είπε η μητέρα των μαθητών.
«Ένα, δύο, παιδιά στο σχολείο, τρία πόσα είναι, πήραν αυτά τα στικ νικοτίνης και κάνανε εμετό και ζαλίστηκαν και φύγανε από το σχολείο και ένα άλλο τους περιέγραφε ότι το πήρε τελικά στο σπίτι του, «ευτυχώς» λέει «έλειπε η μαμά μου» και άρχισε να κάνει εμετούς. Δεν είναι μόνο τα στικ νικοτίνης. Σήμερα είναι τα στικ νικοτίνης, αύριο θα είναι κάτι άλλο. Το ότι ατμίζουν όλα; Όλα αυτά τα αγοράζουν από το περίπτερο».
«Καμπανάκι» ειδικών
Μετά το άτμισμα, στον οποίο όλο και περισσότεροι έφηβοι έχουν εθιστεί. Η νέα μόδα είναι τα σακουλάκια νικοτίνης που τα βρίσκουν σχεδόν παντού.
Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου κρούει το καμπανάκι κινδύνου και προειδοποιεί πως τα σακουλάκια νικοτίνης και το τσιγάρο είναι το ένα και το αυτό.
Τα σακουλάκια νικοτίνης βγαίνουν σε διάφορες γεύσεις από μέντα, δυόσμο, κανέλα και λεμόνι όπως οι τσίχλες. Τα βλέπουν σαν καραμέλες και δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να εθιστούν στην νικοτίνη.
«Ουσιαστικά κάνει νικοτίαση. Δύσπνοια, τρόμο και τάση λιποθυμίας», συμπλήρωσε ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου.
Έρευνα στην Καλιφόρνια έδειξε πως 3,500 χιλιάδες μαθητές χρησιμοποιούν προϊόντα νικοτίνης ενώ γιατροί στη Βρετανία συνταγογράφισαν επιθέματα νικοτίνης σε 2.000 καπνιστές κάτω των 18 ετών. 41 από αυτά τα παιδιά μάλιστα ήταν μόλις 11 και 12 χρονών.
Αυτό που μόλις δοκίμασε ο Youtuber ήταν τα περιβόητα snus. Μοιάζουν με τα σακουλάκια νικοτίνης αλλά ουσιαστικά δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον μασώμενο καπνό.
Εθισμένοι σε αυτά είναι δεκάδες ποδοσφαιριστές και αστέρες της Premier League, καθώς όπως λένε τους βοηθά να χαλαρώσουν.
Τα ιατρικά team των ομάδων τους πάντως προειδοποιούν συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, στοματικές παθήσεις και μειωμένη φυσική απόδοση.
Εφιάλτης για τους γονείς τα προϊόντα νικοτίνης
Μία μητέρα ενός 16χρονου μαθητή μίλησε στο Live News και εξέφρασε την ανησυχία της, καθώς η παρέα του γιου τους έχει αρχίσει και χρησιμοποιεί στικ νικοτίνης.
«Αυτή η μόδα δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Κι εμείς στην ηλικία τους κάναμε διάφορα, αλλά δεν φτάναμε στο σημείο να θέλουμε μανιωδώς να αγοράζουμε τέτοια πράγματα για να «φτιαχτούμε». Απ’ ότι μου έχει πει ο γιος μου, κάνουν στικάκια νικοτίνης στα διαλείμματα. Ο γιος μου δεν κάνει κι ευελπιστώ να μην το κάνει. Σαν μητέρα έχω αγχωθεί πάρα πολύ», δήλωσε.
«Δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο»
Την ίδια στιγμή, η Μάτα Τσικρίκα, πνευμονολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία», μιλώντας στο «Κοινωνία ώρα MEGA» για το τι είναι τα στικάκια νικοτίνης και τις επιπτώσεις τους στην υγεία επεσήμανε ότι «Τα στικάκια νικοτίνης δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, ούτε στα φαρμακεία αλλά μπορεί (κάποιος) να τα παραγγείλει. Δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή. Δεν είναι όμως, καραμέλες. Τα συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν στα φαρμακεία. Υπάρχουν άλλα που είναι πιο ασφαλή αλλά ποτέ δεν είναι για ανήλικους. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είχαν χρησιμοποιηθεί στις σκανδιναβικές χώρες, όπου η εικόνα του να καπνίζει κάποιος δεν ήταν αποδεκτή, και γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν τα στικάκια, τρίβοντάς τα στα ούλα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις που έχουν σε ανήλικο πληθυσμό και δεν γνωρίζω εάν αναμιχθήκαν με άλλα προϊόντα»
«Αυτά τα στικάκια έχουν απαγορευτεί σε όλες τις χώρες, εκτός από τη Σουηδία. Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις που έχουν σε ανήλικο πληθυσμό και δεν γνωρίζω εάν αναμιχθήκαν με άλλα προϊόντα. Ακόμη και αν μόνο αυτά καταναλώθηκαν, τότε μπορεί η υπερβολική λήψη ποσότητας νικοτίνης να είναι τοξική και να δημιουργήσει κλινικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή λιποθυμικό επεισόδιο. Έχει καταγραφεί πως η ηλικία έναρξης του καπνίσματος γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία, πλέον».
Πηγή: healthpharma.gr