Καλώς ήλθατε και πάλι. Σήμερα η Ρίτα μου γράφει και μου λέει:
Αγαπητή Κέιτυ,
το πρωτάκι μου στο σχολείο σήμερα, μου πέταξε μια καινούργια λέξη καθώς γυρίζαμε στο σπίτι με το αυτοκίνητο, τη λέξη διεμφυλικός.(transgender). Καθώς φαίνεται έχει μιά φίλη στο σχολείο με έναν θείο που είναι trans. Πώς να της μιλήσω για αυτό το θέμα με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία της; Είναι 6 χρονών.
Ευχαριστώ, Ρίτα.
Ο.Κ Ρίτα. Είχαμε μια υπεύθυνη στο Canavox, η οποία είχε πει κάτι σχετικό δυο χρόνια πριν και μου άρεσε πολύ η απάντησή της.
Να τι συνέβη: Ένα από τα παιδιά τής είπε τη λέξη διεμφυλικός, καθώς έπαιρναν το βραδινό φαγητό τους. Είχε μπροστά της παιδιά από όλες τις ηλικίες, ανάμεσα στα 4 ως τα 14, οπότε έπρεπε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.
Τους είπε καταρχήν, πως ο κάθε άνθρωπος έχει, είτε ανδρικά, είτε γυναικεία γεννητικά όργανα.
Εάν έχει ανδρικά γεννητικά όργανα, τότε έχει αγορίστικο σώμα και σημαίνει πως είναι αγόρι.
Εάν έχει κοριτσίστικα γεννητικά όργανα, τότε έχει κοριτσίστικο σώμα και αυτό σημαίνει πως είναι κορίτσι.
Το να είσαι κορίτσι, δεν σημαίνει πως πρέπει να σου αρέσουν τα ροζ και οι πριγκίπισσες,
και το να είσαι αγόρι δεν σημαίνει πως πρέπει να σου αρέσουν τα βατράχια και τα όπλα.
Υπάρχουν πολλοί τύποι προσωπικότητας και ποικίλα ενδιαφέροντα που μπορούν να έχουν τα αγόρια και τα κορίτσια. Το να είσαι αγόρι ή κορίτσι έχει πολύ πιο ουσιώδη χαρακτηριστικά από αυτά.
Αυτή η μητέρα διαβεβαίωσε τα παιδιά της ότι ποτέ δεν πρέπει να προβληματιστούν για το τί είναι (αγόρια ή κορίτσια) απλά να κοιτάξουν στα σώματά τους για την απάντηση.
Όμως είχε μπροστά της και ένα 12χρονο και ένα 14χρονο, με τα οποία ακολούθησε μια ιδιαίτερη συνομιλία. Σε αυτά τα παιδιά εξήγησε πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι αποκαλούν τους εαυτούς τους “διεμφυλικούς”, άνθρωποι που αισθάνονται άβολα με το να είναι είτε άνδρες είτε γυναίκες. Μέσα στο μυαλό τους πιστεύουν πως είναι το αντίθετο από το βιολογικό τους φύλο, και μπορεί να λένε κουβέντες όπως “είμαι ένα αγόρι παγιδευμένο στο σώμα ενός κοριτσιού”.
Αλλά στην πραγματικότητα και μιλώντας με όρους βιολογίας, είναι αληθινοί άνδρες ή γυναίκες.
Με τη σκέψη τους όμως- και για λόγους που δεν γνωρίζουμε πάντοτε- παλεύουν για να αποδεχθούν την βιολογική τους πραγματικότητα.
Πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με ΑΛΗΘΙΝΗ κατανόηση όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Και να ευχηθούμε επίσης να βρεθεί ένας ικανός ψυχοθεραπευτής που να τους βοηθήσει να αγκαλιάσουν το θαυμάσιο σχήμα του σώματός τους.
Αυτή η μητέρα επίσης εξήγησε πως η αμφισβήτηση του φύλου μοιάζει πολύ με την ψυχογενή ανορεξία. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ασυμβατότητα ανάμεσα στην πραγματικότητα και σε αυτό που το άτομο αντιλαμβάνεται για τον εαυτό του.
Στην περίπτωση της ανορεξίας, ένα εξαιρετικά λεπτό άτομο πιστεύει πως είναι παχύσαρκο, και παλεύει να αλλάξει το σώμα του μέσα από μια πολύ στερητική δίαιτα.
Στην περίπτωση των διεμφυλικών ατόμων, αυτά πιστεύουν πως ανήκουν στο αντίθετο φύλο, και αναζητούν την αλλαγή στο σώμα τους μέσα από τις ορμόνες ή τα χειρουργεία.
Όπως ακριβώς παροτρύνουμε ένα άτομο με ανορεξία να λάβει βοήθεια, ώστε να αποφευχθεί η ζημιά στο σώμα του, έτσι πρέπει να ενθαρρύνουμε ένα διεμφυλικό άτομο να κάνει το ίδιο.
Μου άρεσε πολύ η απάντηση αυτής της μητέρας, διότι κατάφερε να μεταδώσει αλήθειες στα παιδιά της, με τρόπο που ταίριαζε στην κάθε ηλικία.
Πρώτα με απλά λόγια για τα παιδιά της που ήταν κάτω των 10 ετών, και κατόπιν μέσα από μια πιο πολύπλοκη συζήτηση, με τους εφήβους της.
Έκανε μια πολύ διπλωματική κίνηση, το να μιλήσει κατ’ αρχήν στα παιδιά της, ενώ κατόπιν κατάφερε να κατοχυρωθεί στη συνείδηση τους ως “ειδική”.
Τώρα πια τα παιδιά της επανέρχονται σ΄ αυτή, ζητώντας κι άλλες πληροφορίες για το θέμα, κάθε φορά που παρουσιάζεται κάτι καινούργιο.
Λοιπόν, Ρίτα, επίτρεψε στις επικοινωνιακές σου ικανότητες να μεταδώσουν αυτές τις αλήθειες στο παιδί σου, με τρόπο ταιριαστό προς την ηλικία του, καθώς αυτό θα μεγαλώνει.
Και αν θα ήθελες να γίνεις από μόνη σου μια “ειδική” στο θέμα αυτό, γίνε μέλος των ομάδων ανάγνωσης του Canavox, ώστε να είσαι πάντοτε έτοιμη για δύσκολες συζητήσεις.
Καλή τύχη!!!