Είναι «θέμα ισότητας ο γάμος των ομοφυλοφίλων», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, επιχείρημα που αναπαράγουν ατυχώς, όλοι οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Το επιχείρημα αυτό είναι απολύτως αβάσιμο νομικά, αφού η συνταγματική αρχή της ισότητας (αρ. 4 Σ) επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Είναι προφανές ότι καμία ομοιότητα δεν υπάρχει σε ένα ζεύγος ετεροφύλων, αυτό που για χιλιετίες θεωρείτο και το θεωρούμε ακόμα φυσιολογικό και αλληλοσυμπληρωματικό, με ένα ζεύγος ομοφυλοφίλων, εκ των πραγμάτων στείρο και ξένο προς τη φυσιολογία του ανθρώπου. Επομένως, δεν τίθεται κανένα θέμα ανισότητας με το ισχύον έως σήμερα οικογενειακό δίκαιο.
Αντιθέτως, θα υπάρχει σοβαρή καταστρατήγηση της συνταγματικής αρχής της ισότητας με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, καθώς, η παροχή δυνατότητας σε ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά, θα στερεί από τα συγκεκριμένα παιδιά το δικαίωμα να ανατρέφονται σε οικογένεια με μητέρα και πατέρα, λαμβάνοντας όσα πολύτιμα προσφέρουν η μητρότητα και η πατρότητα για τη ζωή και την ψυχοσωματική ανάπτυξή τους, ιερά δικαιώματα που θα απολαμβάνουν τα παιδιά που θα υιοθετούνται από φυσιολογικά ζευγάρια, με πατρικό και μητρικό πρότυπο. Έτσι, με την αναγνώριση δικαιώματος υιοθεσίας από ζεύγη ομοφυλοφίλων, δημιουργείται δυσμενής διάκριση εις βάρος των παιδιών που υιοθετούνται από ομοφυλόφιλα ζεύγη, παριστάνοντας τους «καρπούς» του έρωτά τους σε μία αποκρουστική απομίμηση οικογένειας.
Μάλιστα, τη στιγμή κατά την οποία υπάρχει η δυνατότητα να υιοθετηθούν από ετερόφυλες οικογένειες, οι οποίες περιμένουν κατά εκατοντάδες υπομονετικά να υιοθετήσουν.
Επομένως, και για αυτό το λόγο πάσχει αντισυνταγματικότητας το «νομοσχέδιο Σκέρτσου» και φυσικά για την αλλοίωση του συνταγματικού όρου «οικογένεια» ως θεμέλιο της προαγωγής του Έθνους και τη μερική κατάργηση του συνταγματικού όρου «μητρότητα» (άρθρο 21 Σ).
Συνεπώς, είναι απολύτως ορθή η πρόταση του εγκρατούς νομικού Μητροπολίτου Λαρίσης περί προσφυγής στο ΣτΕ κατά της πρώτης διοικητικής πράξης σε εκτέλεση του ως άνω αντισυνταγματικού νόμου, από οποιονδήποτε φορέα έχει έννομο συμφέρον για την ακύρωσή της, εν οις και οι Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κρήτης, αλλά και άλλοι θεματοφύλακες του ιερού θεσμού της οικογένειας.
Χαράλαμπος Άνδραλης, Δικηγόρος