Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Αναλαμβάνω να καθοδηγήσω τα παιδιά μου;

loving by leading why should parents lead 02 

Ο δισταγμός δεν έχει θέση αν  επιδιώκουμε σωστό αποτέλεσμα.

Από “The American College of Pediatricians”

Πολλοί γονείς ενώ έχουν στόχους για τα παιδιά τους, λειτουργούν για αυτά ως παρατηρητές ή απλά τα διευκολύνουν κατά περίσταση. Τα αφήνουν να μεγαλώνουν χωρίς να επεμβαίνουν ουσιαστικά,  οπότε τα παιδιά παιδαγωγούνται με τυχαίο και ευκαιριακό τρόπο.  

Κάποιοι ερωτούν: Γιατί να καθοδηγούν οι γονείς τα παιδιά τους; Δεν χρειάζονται  τα παιδιά ελευθερία για να μάθουν να παίρνουν αποφάσεις και να ωριμάζουν; Λοιπόν, έχει κάποιο νόημα η επέμβαση του γονέα;

Οι ιδανικοί στόχοι της γονεϊκής φροντίδας είναι γενικά η δημιουργία σωστού χαρακτήρα και η καλή υγεία του παιδιού. Αυτά επιτυγχάνονται μόνο όταν οι γονείς καθοδηγούν και τα παιδιά τους ακολουθούν. Τα περισσότερα παιδιά, ιδίως τα μικρότερα, δεν γνωρίζουν τι είναι καλύτερο για αυτά και σε δεδομένες στιγμές κάνουν τις λάθος  επιλογές με βάση τί τα βολεύει καλύτερα. Τα παιδιά λοιπόν χρειάζονται την καθοδήγηση και την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους των γονέων τους, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, άσχετα με τις μάχες και τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν.

loving by leading why should parents lead 02


Θέματα ασφάλειας, π.χ. κυκλοφοριακή αγωγή, σχέσεων στην οικογένεια, κανόνες ατομικής υγιεινής, η συνέπεια στις απαιτήσεις του σχολείου, ο σεβασμός στον άλλο, η ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και υψηλότεροι  στόχοι που αφορούν το χαρακτήρα όπως η εντιμότητα, η σωστή συνεργασία, η αγωνιστικότητα, η συνέπεια στις αρχές της θρησκευτικής πίστης, είναι όλα ζητήματα  όπου ο γονέας οφείλει να αναλάβει την καθοδήγηση του παιδιού του εάν θέλει να επιτύχει το παιδί.

Με αυτή τη καθοδήγηση, βελτιώνεται η αποδοτικότητά του παιδιού, η σχέση του με τους άλλους, η υγεία του αλλά το πιο σημαντικό, το παιδί εξοπλίζεται ώστε να αποκτήσει αυτοέλεγχο και να είναι προσεκτικό στις ενέργειες και τις επιλογές του. Αυτές οι δεξιότητες είναι θεμελιώδεις για την επιτυχία του στη ζωή.

Εφόσον  η καθοδήγηση από τους γονείς είναι τόσο σημαντική και ανταποδοτική, γιατί όλοι οι γονείς δεν την εφαρμόζουν στη σχέση τους με τα παιδιά τους;

Ας δούμε κάποιους λόγους…

  • Ο γονέας είναι "άβουλος εξ΄αιτίας της προσωπικής του αβεβαιότητας". Πολλοί γονείς δεν είναι τόσο σίγουροι για το πώς θα αναθρέψουν τα παιδιά τους, οπότε υιοθετούν από προεπιλογή μια προσέγγιση "απλά παρακολουθώ το παιδί". Αυτό δείχνει να είναι λύση αλλά μόνο για εκείνη τη στιγμή...
  • Ο γονέας επιθυμεί να αποφύγει τις συγκρούσεις. Κάθε γονέας θέλει μια ευτυχισμένη, ειρηνική σχέση με το παιδί του. Αυτή η επιθυμία μπορεί να οδηγήσει τους γονείς να ξεχάσουν πως το παιδί πρέπει να μάθει στην υπακοή και την πειθαρχία και όταν υπάρξει ξαφνικά η ανάγκη για αυτές, οι γονείς καταφεύγουν σε συμβιβασμούς και διαπραγματεύσεις για να καταφέρουν το παιδί τους. Η τακτική της αποφυγής συγκρούσεων είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση, για εκείνη τη στιγμή, που όμως οδηγεί και αυτή σε μακροπρόθεσμο πρόβλημα.
  • Ο γονέας επιδιώκει να είναι φίλος με το παιδί νωρίτερα από όσο πρέπει. Είναι φυσικό οι γονείς να επιθυμούν μια αρμονική και φιλική σχέση με το παιδί τους, αλλά η σεβαστή, με ανάλογο γονεϊκό κύρος, σχέση γονέα-παιδιού πρέπει να προηγηθεί για πολλά χρόνια της φιλίας.
  • Ο γονέας ελπίζει ότι κάποιος άλλος θα εκπαιδεύσει το παιδί του. Μπλεγμένοι με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, πολλοί γονείς ελπίζουν ότι οι δάσκαλοι του παιδικού σταθμού ή του σχολείου θα αναλάβουν το εξαντλητικό έργο να διδάξουν την πειθαρχία στα παιδιά τους. Η αλήθεια όμως είναι πως μόνο οι γονείς έχουν αληθινή εξουσία και επιρροή ώστε να τα διορθώσουν και να τα αναλάβουν.
  • Ο γονέας είναι πολύ απασχολημένος για να βρει τον απαιτούμενο χρόνο να καθοδηγήσει το παιδί του. Η ζωή, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι γεμάτη περισπασμούς και δουλειές. Η φροντίδα των παιδιών μπορεί συχνά να μένει τελευταία και να μην περισσεύει χρόνος για αυτά…

Οι περισσότεροι γονείς μπορούν να ταυτιστούν σε κάποιο βαθμό με μία ή περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις.  

loving by leading why should parents lead 02


Είναι σημαντικό ο γονέας που θέλει να δώσει αγωγή στο παιδί του να αναγνωρίσει την κατάστασή του και να αλλάξει πορεία. Η αποτελεσματική γονεϊκή μέριμνα απαιτεί συνειδητή και σκόπιμη επένδυση σε προβληματισμό και χρόνο. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής αποσπούν τους γονείς από αυτό το σημαντικό έργο. Εάν όμως ο γονέας καταλάβει την αξία της αγωγής και επενδύσει νωρίς σε αυτή θα απολαύσει πλούσιο τον καρπό των προσπαθειών του αργότερα.


Πηγές:

https://acpeds.org/blog/loving-by-leading-why-should-parents-lead

https://acpeds.org/blog/loving-by-leading-why-some-parents-are-hesitant-to-lead

Trumbull, DA. Loving by Leading: A Parent’s Guide to Raising Healthy and Responsible Children.

 

Ετικέτες: Αξίες του Γάμου και της Οικογένειας

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.