Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Οι νυχτερινές βάρδιες και τα μακρά ωράρια εργασίας της εγκύου μητέρας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για αποβολή του εμβρύου και πρόωρο τοκετό

wrario ergasias egkyos 01

 
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του American Journal of Obstetrics and Gynecology, το οποίο αποτελεί ανασκόπιση 62 παλαιότερων μελετών που περιελάμβαναν 196,989 γυναίκες, οι  έγκυοι γυναίκες που εργάζονται τις νύχτες ή με κυλιόμενο ωράριο ή για πολλές ώρες είναι πιο πιθανό να έχουν αποβολές ή πρόωρους τοκετούς, σε σύγκριση με τις μητέρες με ελεγχόμενη ημερήσια εργασία.

Με τις νυχτερινές βάρδιες, οι έγκυοι γυναίκες ήταν 21% πιθανότερο να έχουν πρόωρο τοκετό, ενώ είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αποβολή σε σχέση με τις γυναίκες που εργάζονται ημέρα.

Η εργασία άνω των 40 ωρών την εβδομάδα συνδέθηκε επίσης με 38% υψηλότερο κίνδυνο αποβολής του εμβρύου και με 21% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε σχέση με τη λιγότερη εργασία. Η πολύωρη εργασία συνδεόταν επίσης με 43% υψηλότερο κίνδυνο για βρέφη με χαμηλό βάρος γέννησης, (κάτω από 2.500γρ.) και 16% υψηλότερες πιθανότητες ότι τα βρέφη θα ήταν ελλιποβαρή για την ηλικία κύησής τους.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που εργάζονται σε σταθερές πρωινές βάρδιες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, οι εργαζόμενες με κυλιόμενες βάρδιες είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού ενώ ήταν 18% πιθανότερο να έχουν ένα ελλιποβαρές παιδί.Είχαν επίσης κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την εγκυμοσύνη και ήταν 75% πιθανότερο να εμφανίσουν προεκλαμψία.

«Αν το επιτρέπουν οι περιστάσεις, η αποφυγή της εργασίας με βάρδιες και της πολύωρης εργασίας (περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα) μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματα μιας εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Margie Davenport, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Alberta του Καναδά και κύριος συγγραφέας της μελέτης."Ωστόσο, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε άλλες πτυχές της ζωής τις οποίες έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει η μητέρα  όπως η  άσκηση, η ανάπαυση και η διατροφή, που μπορεί επίσης να επηρεάσουν την υγεία του νεογνού", πρόσθεσε ο Davenport."

Είναι πιθανό πως η πολύωρη εργασία ή οι κυλιόμενεςς βάρδιες επηρεάζουν αρνητικά τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης διακόπτοντας τον κιρκαδικό ρυθμό της μητέρας, διαταράσοντας τις ορμόνες και άλλες φυσιολογικές διεργασίες του σώματος, δήλωσε ο Davenport. Και συμπλήρωσε: «Κατά τη διάρκεια της νυκτερινής εργασίας ή της εργασίας με βάρδιες, η μέρα αναστρέφεται και με την πάροδο του χρόνου αυτό πιστεύουμε ότι ενεργοποιεί συγκεκριμένες ορμονικές προσαρμογές που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει το μωρό στη μήτρα και το χρονοδιάγραμμα της κύησης έως τον τοκετό».

"Και η μεγάλη διάρκεια εργασίας δυνητικά αυξάνει τις ορμόνες που απελευθερώνονται εξ αιτίας του στρες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν επίσης τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού".

Οι έγκυοι γυναίκες θα πρέπει να είναι ενήμερες για τους πιθανούς κινδύνους των νυχτερινών ωραρίων, των κυλιόμενων βαρδιών και της πολύωρης εργασιακής απασχόλησης - και να κάνουν ό, τι μπορούν για να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα τους, εάν αυτό είναι δυνατόν, δήλωσε η Audrey Gaskins, ερευνήτρια της Rollins School of Public Health στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

"Εάν δεν μπορούν να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά της εργασίας, οι έγκυοι γυναίκες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διατήρηση κατά το δυνατόν καλύτερου ύπνου και χαμηλότερων επιπέδων άγχους",συμπλήρωσε η εν λόγω ερευνήτρια.

 

Σχόλιο «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»: Στην εκπαίδευση των νέων μας και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της Θεματικής Εβδομάδος προωθείται η κατάργηση των Έμφυλων Στερεότυπων, μεταξύ των άλλων και ώς προς τα επαγγέλματα  ανδρών και γυναικών.

Δυστυχώς κατά τρόπο επιστημονικά ελλιπή δεν αναφέρεται στα  εκπαιδευτικά εγχειρίδια   ότι υπάρχουν σαφείς Βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα με βάση τις οποίες:

Α. Η σωματική διάπλαση της γυναίκας είναι συνολικά προσαρμοσμένη στην ανάπτυξη μωρού, (ύπαρξη ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ γεννητικών οργάνων ικανών να διαπλάσουν μωρό, ύπαρξη μαστών για τη διατροφή του, μικρότερη μεν ανάπτυξη του μυοσκελετικού αλλά με αυξημένο μέγεθος πυέλου για να μεταφέρει το έμβρυο).

Β. ΜΟΝΟ η γυναίκα κυοφορεί, οπότε μόνο η γυναίκα εργαζόμενη θα υπάρξει συγχρόνως και έγκυος-μητέρα, και μόνο η γυναίκα έχει μαστούς που παράγουν γάλα οπότε μόνο εκείνη  είναι η φυσική τροφός και υποστηρικτής του νεογνού στην αρχή της ζωής του.

Λόγω των ανωτέρω ιδιαιτεροτήτων της γυναικείας Βιολογίας, καλούμε τους εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει το ρόλο να διαμορφώνουν αντικειμενική επιστημονική και επαγγελματική συνείδηση και να κατευθύνουν τους μαθητές , να περιλάβουν στα κριτήρια σπουδών και  επιλογής επαγγέλματος και την συμβατότητα της εργασιακής απασχόλησης με την εγκυμοσύνη και την φροντίδα του νεογνού.

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.medscape.com/viewarticle/915808

http://www.iep.edu.gr/images/IEP/EPISTIMONIKI_YPIRESIA/Epist_Grafeia/Graf_Ereynas_A/Thematiki_Evdomada_2018-2019/Emfyles_taytotites/%CE%99%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF.pdf

 

Ετικέτες: Αξίες του Γάμου και της Οικογένειας

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.