Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Θέλετε το παιδί σας να έχει Εγκράτεια ως το Γάμο του; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από εσάς!

strategies for parents of teens 01


Το τέλειο είναι να περιμένει το παιδί μέχρι το γάμο του
! Όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν ότι η πιο υγιής προσέγγιση της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι να καθυστερήσει  το παιδί οποιαδήποτε συμμετοχή σ αυτήν μέχρι τον γάμο του. Οι παρακάτω προτάσεις θα βοηθήσουν τον έφηβο και τον γονέα του να επιτύχει αυτόν τον καταπληκτικό στόχο.

Πώς εσείς οι γονείς μπορείτε να έχετε υποστηρικτικό ρόλο στην Σεξουαλική Αποχή - την Εγκράτεια - των εφήβων παιδιών σας;

 • Διατηρήστε εσείς οι ίδιοι οι γονείς έναν υγιή γάμο και μια ζωντανή σχέση αγάπης με τον/την σύζυγό σας.
 • Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, εσείς είστε το πλησιέστερο μοντέλο συντροφικότητας για τα παιδιά σας! Με βάση αυτό που βλέπουν σε σας, είτε θα τιμήσουν την εγκράτεια για να έχουν μια σταθερή και ευχάριστη σεξουαλική σχέση μέσα στο γάμο, είτε θα θεωρήσουν το γάμο έναν ανάξιο στόχο για να τον προσπαθήσουν
 • Να συμμετέχετε ευχαρίστως στην Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας. Να έχετε πνευματικό πατέρα. Αποτελεί το δυνατότερο συνδετικό κρίκο στην οικογένεια διότι με την ευχή του η Χάρη του Θεού καλύπτει τις ανθρώπινες ελλείψεις.
 • Μάθετε και στα παιδιά σας να σέβονται τον Θεό και τις αξίες της Πίστης μας. Φροντίσατε να έχουν και τα παιδιά σας πνευματικό. Θα έχουν μεγάλη υποστήριξη ιδίως όταν οι ανθρώπινες δυνάμεις φαίνονται ανίσχυρες.
 • Συνεργαστείτε με άλλες οικογένειες που μοιράζονται τις αξίες σας και έχουν παιδιά περίπου στην ηλικία των παιδιών σας.
 • Ζητείστε από τα παιδιά σας την υπακοή και την πειθαρχία στους κανόνες που θα έχετε συμφωνήσει ως οικογένεια.
 • Παρέχετε στα παιδιά σας οικογενειακή ζεστασιά και συναισθηματική υποστήριξη. Να είστε παρόντες στη ζωή τους.
 • Ρυθμίστε και ελέγξτε τί παρακολουθούν τα παιδιά σας στα μέσα ψυχαγωγίας συμπεριλαμβανομένων των: Τηλεόραση, βίντεο, ταινίες, περιοδικά και το Διαδίκτυο.
 • Καθορίστε και εξηγήστε ρητά τις σεξουαλικές συμπεριφορές, τις σεξουαλικές έννοιες και λέξεις ώστε να είναι σαφώς κατανοητά. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως δεν είστε εκτός πραγματικότητας.
 • Εξηγείστε με σαφήνεια τις προσδοκίες σας στον έφηβο. Πείτε του ότι θα ωφεληθεί από το να είναι εγκρατής και μάλιστα αυτό περιμένετε από εκείνον -αλλά χωρίς να φαίνεται σαν κήρυγμα.
 • Υποδείξτε κανόνες και όρια στις σχέσεις και παρέες των παιδιών με το άλλο φύλο με βάση την ηλικία και την ωριμότητα του εφήβου.
 • Παρακολουθήστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες του εφήβου σας.
 • Δώστε στο παιδί ευχάριστες εξωσχολικές δραστηριότητες για να διοχετεύσει την ενεργητικότητά του. Βάλετε το παιδί σας από μικρό στα Κατηχητικά.
 • Να έχετε πληροφόρηση για το πού είναι ο έφηβος, τί κάνει και να έχετε τρόπο επικοινωνίας μαζί του εάν χρειαστεί.
 • Διδάξτε δεξιότητες και τεχνικές άρνησης στα παιδιά σας.
 • Συζητήστε τους πιθανούς κινδύνους του προγαμιαίου σεξ, αλλά μην το κάνετε να ακούγετε σαν κήρυγμα ή απειλή.
 • Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να κάνει παρέα και να βρίσκεται μαζί με άλλους εφήβους που είναι εγκρατείς και αγωνίζονται στη ζωή τους με κοινές αρχές.
 • Να επιδιώξετε να γίνει ο έφηβος υποψιασμένος για πιθανές σεξουαλικές παρενοχλήσεις από φίλους, συμμαθητές ή κακόβουλα άτομα.
 • Βοηθήστε τον έφηβο να κάνει σχέδια για το μέλλον πέρα από το Λύκειο. Θέστε ωραίους στόχους. Συζητήστε τις ελπίδες και τα όνειρά του για το μέλλον, πείτε του πως έχετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του κι ενθαρρύνετέ τον σε ό,τι καλό επιθυμεί.
 • Απαγορεύστε την χρήση αλκοόλ εκτός από τις κοινές οικογενειακές ευκαιρίες.
 • Εάν το παιδί σας έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά με οποιονδήποτε τρόπο, οδηγήστε το σε ένα άτομο ικανό να το βοηθήσει.
 • Ξεκινήστε τη σεξουαλική εκπαίδευση σε νεαρή ηλικία και κρατήστε τη συνομιλία για τα θέματα αυτά ζωντανή σε όλα τα χρόνια της ανάπτυξής του.

 

Προτάσεις προς τους εφήβους για Εγκράτεια στη Σεξουαλική Σχέση μέχρι το Γάμο τους.

Έχεις καταλάβει την αξία, την ομορφιά και τη δύναμη που έχεις όταν είσαι εγκρατής;

Πάρε μια σταθερή απόφαση γι’ αυτό.

1. Καταρχήν να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ της άνεσης στην επικοινωνία και της ιδιαίτερης- προσωπικής οικειότητας. Κατανόησε και κράτησε τη σαφή διαχωριστική γραμμή στη σωματική σου επικοινωνία και οικειότητα.

2. Πάρε άμεσα την απόφασή σου να κρατηθείς εγκρατής. Κράτησε τον εαυτό σου για εκείνον/εκείνη που θα γίνει ο αποκλειστικά δικός σου αγαπητός σύντροφος!

3. Βάλε όρια στην σωματική επαφή και να βρίσκεσαι σε εγρήγορση ώστε να κρατάς σταθερά αυτά  τα όρια.

4. Να συναναστρέφεσαι με φίλους που μοιράζονται τις αξίες σου και αγωνίζονται με εγκράτεια όπως εσύ.

5. Κράτησε τις σκέψεις σου καθαρές αποφεύγοντας παραστάσεις που την παρασύρουν, όπως μουσικά κομμάτια, ταινίες, περιοδικά, Internet, με σεξουαλικό περιεχόμενο άμεσο ή συγκεκαλυμμένο.

6. Όταν είσαι παρέα με κάποιον, απασχολήσου με διασκεδαστικές δραστηριότητες χωρίς να περνάς πολύ ώρα απομονωμένος μαζί του. Φρόντιζε να μη μένεις έξω αργά το βράδυ. Να θεωρείς το σπίτι σου τη προσωπική σου βάση ανεφοδιασμού.

7. Πήγαινε με τη δική σου θέληση στα Κατηχητικά. Είναι τόσο ωραίο να έχεις φίλους που να μοιράζονται αγωνιστικά τις  ίδιες αξίες με σένα!  Μπορείς να συμμετέχεις  και σε άλλες εξωσχολικές  δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός, η μουσική, το σκάκι, ακόμη να βρεις μια εργασία μερικής απασχόλησης .

8. Είναι πολύ μεγάλη η δύναμη που θα λάβεις από τον Εκκλησιασμό,  και τη συμμετοχή σου στα Μυστήρια της Εκκλησίας! Ζήτησε, βρες έναν πνευματικό πατέρα και εμπιστεύσου τον. Θα δεις ζωντανά θαύματα στη ζωή σου!

9. Συνειδητοποίησε ότι οι κίνδυνοι από τις προγαμιαίες σχέσεις είναι πραγματικοί και μπορούν να συμβούν και σε σένα.

Θα μπορούσες να μείνεις εσύ έγκυος ή να αφήσεις κάποια κοπέλα έγκυο ή να εκδηλώσεις μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Η θλίψη του χωρισμού θα σε αφήσει πληγωμένο, ενώ θα γίνεσαι όλο και λιγότερο δοτικός κι επιφυλακτικός στις επόμενες σχέσεις σου.

10. Η αποχή σού δίνει τη δυνατότητα να εργαστείς άνετα για τους μακροπρόθεσμους στόχους σου, χωρίς να προκαλείς στον εαυτό σου προβλήματα από ένα απροσδιόριστο μέλλον.

11. Θυμήσου ότι είσαι ελεύθερο/η να κάνεις τις επιλογές σου σχετικά με τη σεξουαλική σου συμπεριφορά, αλλά είσαι επίσης υπεύθυνος/η για αυτή. Εσύ πρώτη θα υποστείς τις συνέπειες για αυτές σου τις επιλογές. Από τη στιγμή που θα κάνεις κάποια βήματα, δεν μπορείς ούτε να αποφύγεις, ούτε να αγνοήσεις  τις συνέπειές τους.

12. Εάν έχεις ήδη κάνει κάποιο λάθος στη σεξουαλική σου συμπεριφορά, μπορείς να αλλάξεις  και να επιστρέψεις σε μια πιο συνετή και υπεύθυνη ζωή.

 

 

 

Ετικέτες: Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.