Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Αμερικανικό Κολλέγιο Παιδιάτρων: H Επιβεβαίωση της Ταυτότητας φύλου της κόρης σας και του γιού σας

acpeds logo 03


Σχόλιο «Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά»: Συχνά οι γονείς αναρρωτιούνται τί πρέπει να κάνουν οι ίδιοι ώστε τα παιδιά τους να αναπτύξουν φυσιολογική ταυτότητα φύλου, δηλ. σύμφωνη με το βιολογικό τους φύλο. Δημοσιεύουμε εδώ τις σχετικές οδηγίες όπως προτείνονται από το «American College of Pediatricians».

______________

H Επιβεβαίωση της Ταυτότητας φύλου της κόρης σας και του γιου σας.

Παρόλο που είναι υπόθεση κοινής λογικής, η έρευνα έρχεται  να επιβεβαιώσει ότι τα αγόρια και τα κορίτσια ζουν πιο υγιή ως ενήλικες (σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά), όταν αποδεχθούν και ταιριάξουν το βιολογικό τους φύλο με τη  ταυτότητα φύλου τους. Αυτή η φυσική διαδικασία της ανθρώπινης ανάπτυξης επηρεάζεται από τη φύση (γενετική) και την ανατροφή (αγωγή και περιβαλλοντικοί παράγοντες). Εάν αυτή η διαδικασία υποστηριχθεί κατάλληλα, δημιουργεί έναν ενήλικα που αγκαλιάζει με φυσικότητα το βιολογικό του φύλο.

Η ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

1. Τα αγόρια έχουν ως βιολογικό προορισμό να εξελιχθούν σε άνδρες: Άνδρες που διαφέρουν από τις γυναίκες με τρόπους που υπερβαίνουν κατά  πολύ τον γενετικό τους σχεδιασμό και τις αναπαραγωγικές λειτουργίες. Ομοίως, τα κορίτσια έχουν ένα βιολογικό προορισμό να αναπτυχθούν σε γυναίκες.

2. Οι κοινωνικές δομές υπήρχαν ανέκαθεν για να υποβοηθήσουν τη διαδικασία ανάπτυξης από την αγορίστικη ηλικία στην ανδρική ηλικία και από την κοριτσίστικη ηλικία στη γυναικεία ηλικία.


Για τα αγόρια.

Η διαδικασία ανάπτυξης του φύλου είναι αρκετά δυναμική. Είναι αξιοσημείωτο και  «αποτελεί γεγονός ότι οι γονείς σε όλες τις γενεές, σε όλους τους πολιτισμούς, άσχετα με τα επίπεδα εκπαίδευσης και δεξιοτήτων, τείνουν να μεγαλώνουν τα  αγόρια (το 97% από αυτά) με σαφή ετεροφυλόφιλη ταυτότητα, και αυτό δείχνει ότι η διαδικασία είναι σε ένα σημαντικό μέρος αυτόματη, και οι γονείς σε μεγάλο βαθμό κάνουν αυτό που τους έρχεται φυσικά.» 1.(σελ. 27)

 Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η ανάπτυξη της ταυτότητας φύλου μπορεί να διαταραχθεί από ποικίλες επιδράσεις ή εμπειρίες στη ζωή ενός αγοριού. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει δύσκολη για τα αγόρια, καθώς πρέπει να αποχωριστούν από την έμφυτη προσκόλληση μητέρας-βρέφους και να ταυτιστούν με τον πατέρα.

Ακολουθεί μια βασική περίληψη των βημάτων στην ανάπτυξη της ταυτότητας φύλου ενός αγοριού.

 • Χρειάζομαι τη μητέρα μου. Η αναπτυξιακή διαδικασία ξεκινά από τη γέννηση με μια φυσικά ισχυρή προσκόλληση (attachment) του αγοριού στη μητέρα του. Η μήτρα της ήταν το σπίτι του για τη προγεννητική του ανάπτυξη, και μετά τη γέννηση η μητέρα είναι η κύρια πηγή της θρέψης και της ανατροφής του.
 • Είμαι διαφορετικός από τη μητέρα μου. Το αγόρι αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι είναι αγόρι και ότι οι γυναίκες στη ζωή του (μητέρα και αδελφές) είναι διαφορετικές από αυτόν. Είναι κοπέλες. Το γεγονός γίνεται προφανές καθώς παρατηρεί ανατομικές, συναισθηματικές και κοινωνικές διαφορές.
 • Είμαι σαν τον πατέρα μου. Στο δεύτερο έτος του (συνήθως σε ηλικία περίπου 18 μηνών), το αγόρι αρχίζει να ταυτίζεται με τον πρωταρχικό άνδρα στη ζωή του, ιδανικά το πατέρα του, και επιδιώκει να δημιουργηθεί μια στενότερη σχέση με τον πατέρα του απομακρυνόμενο λίγο από τη μητέρα του. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διευκολυνθεί από τον πατέρα του, που υποδεικνύει στον γιο του ότι μπορεί να έχει μια  σχέση αγάπης με τη μητέρα του, ενώ υποστηρίζει παράλληλα τη δική του ανεξαρτησία
 • Πώς τα καταφέρνω μπαμπά; Για να προχωρήσει αυτή η φυσική διαδικασία, το αγόρι έχει ανάγκη την επιβεβαίωση από την ανδρική φιγούρα με την οποία ταυτίζεται. Μέσω της στοργικής αγάπης και της αρρενωπής διαμόρφωσης με βάση το μοντέλο-πατέρα του, ο γιος αισθάνεται την έγκριση και την επιβεβαίωση, ως ένας άνδρας-φίλος. Αυτή η διαδικασία ταύτισης με τον πατέρα και ο χωρισμός από τη μητέρα  είναι κρίσιμα για την  ανάπτυξή του σε άνδρα. Η μητέρα του γιου πρέπει να αναγνωρίσει αυτό το γεγονός και να ενθαρρύνει τη διαδικασία.
 • Παιδιά, πώς τα καταφέρνω; Για το υπόλοιπο της αναπτυξιακής πορείας του στη ζωή, το αγόρι θα ζητά εκ νέου την επιβεβαίωση  στην αρρενωπότητά του, θα ζητά την επιβεβαίωση από τον πατέρα του, αλλά  και περαιτέρω επιβεβαίωση από άλλα αγόρια / άνδρες στη ζωή του. Αυτό συνήθως θα έρχεται μέσω ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων με τα  άλλα αγόρια, κυρίως σωματικών και "επιθετικών" δραστηριοτήτων.

Πατέρες: Για να διευκολύνουν τη φυσιολογική ανάπτυξη τω γιών τους, οι πατέρες πρέπει να επιδιώκουν να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή τους, ακόμη και από την βρεφική ηλικία, ώστε να χρησιμεύουν ως μοντέλα  αρρενωπότητας σε αυτούς.

 • Αφήστε τον γιο σας να σας δει ως βέβαιους, γεμάτους αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα
 • Αφήστε τον γιο σας να σας δει επίσης ως υποστηρικτικό, ευαίσθητο και γεμάτο φροντίδα προς αυτόν.
 • Να είστε σωματικά δραστήριοι με τον γιο σας στο παιχνίδι.
 • Παρέχετε κατάλληλη στοργή, προσοχή και υποστήριξη στον γιο σας, και εκείνος με τον καλύτερο τρόπο θα σας σεβαστεί, θα σας μιμηθεί και θα ταυτιστεί μαζί σας.

Πατέρες, περάστε χρόνο με τους γιους σας για να αναπτύξετε μια ισχυρή σχέση με αυτούς. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για το ανδρικό μοντέλο που προσλαμβάνει ένα παιδί, όταν περνά τον χρόνο του με τον πατέρα του.

 • Παλέψτε στο πάτωμα με τον γιο σας. Παίξτε "το παιγνίδι με τα εμπόδια" και επαινέστε τον όταν πέσει κάτω και φανεί δυνατός. Καθώς παίζετε, φροντίστε πάντα να είστε συντονισμένος στους ρυθμούς του γιου σας. Εάν δεν χαίρεται να παίζει μαζί σας βάζοντας δύναμη, τότε είναι σημαντικό να χαμηλώσετε την ένταση και να παίξετε με  τον τρόπο που χαίρεται το παιδί. Ο στόχος είναι να διασκεδάζει ο γιος σας παίζοντας μαζί σας.
 • Στο παιχνίδι σας με τον γιο σας, αφήστε τον να κερδίσει συχνά. Προσέξτε να μην τον απογοητεύσετε για την αδυναμία του να κάνει ό, τι μπορείτε να κάνετε εσείς.
 • Πάρετε μαζί τον γιο σας στις χειρωνακτικές εργασίες σας έξω από το σπίτι, όπως το κούρεμα του χόρτου, το φτιάξιμο του αυτοκινήτου, την επιδιόρθωση των υδραυλικών, ή το φτυάρισμα του χιονιού.
 • Κάνετε κατασκευές μαζί, όπως η δημιουργία ενός μοντέλου αυτοκινήτου, ενός κλουβιού ή ενός ξύλινου πάγκου.
 • Πάρτε τον γιο σας μαζί σας σε δουλειές.
 • Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του γιου σας στις δραστηριότητές σας και στις επικοινωνίες σας με άλλα ανδρικά πρότυπα. Μην τον αφήσετε να περιμένει απ΄ έξω απλώς επειδή είναι διστακτικός.
 • Συμμετέχετε μαζί με τον γιο σας σε δραστηριότητες για τις οποίες έχει ενδιαφέρον. Επιδιώξτε να καταλάβετε την δική του άποψη και μάθετε για τα πράγματα που του αρέσουν. Συμμετέχετε μαζί του  κατεβαίνοντας στο δικό του επίπεδο και μπαίνοντας στον κόσμο του.
 • Διδάξτε τον να ρίχνει, να κλωτσά και να ντριμπλάρει μια μπάλα. Ακόμα κι αν επιλέξει να μην ασχοληθεί με τα σπορ, αυτό θα του φανεί χρήσιμο, όταν θα βρίσκεται στην αυλή στα διαλείμματα του σχολείου.
 • Εάν οι ικανότητες του γιού σας δεν είναι κατάλληλες για αθλητικές δραστηριότητες, αναζητήστε άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί, όπως πεζοπορία στο δάσος, ψάρεμα, κυνήγι, ξυλουργική ή παίξτε μαζί του ένα μουσικό όργανο.

Πατέρες, επαινέστε τα χαρίσματα του γιού σας όπως αυτά εκδηλώνονται μέσα από τη σωματική και πνευματική του δραστηριότητα  και τις ικανότητές του.

 • Συζητήστε για τους δυνατούς μύες του, το γρήγορο τρέξιμο και τη γρήγορή του αντίληψη.
 • Αναγνωρίστε και επαινέστε την σωματική του ανάπτυξη.
 • Συγχαρείτε τις φυσικές και πνευματικές του ικανότητες.

Μητέρες: Για να διευκολύνουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των αγοριών τους , οι μητέρες θα πρέπει να αναπτύξουν ζεστές, στοργικές και υποστηρικτικές σχέσεις με τους γιους τους. Μια υγιής σχέση με τη μητέρα, προάγει την αρρενωπή ανάπτυξη ενός γιου.

 • Δείξτε αγάπη και καλοσύνη στον γιο σας, αλλά μην είστε υπερβολικά προστατευτική.
 • Δείξτε συμπάθεια για τους αγώνες ή τα προβλήματα του γιου σας αλλά με τρόπο που δεν είναι υπερβολικά συμπονετικός ή που να τον κάνει να αισθάνεται σαν θύμα. Παρατηρείστε τον αντίκτυπο  που έχουν επάνω του τα σχόλια που κάνετε.
 • Σε περιόδους ανάγκης (όταν ο γιός σας είναι τραυματισμένος ή φοβισμένος), μετριάστε τη συμπόνια σας προς εκείνον, επιτρέποντάς του να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τους φόβους του ή να τα βγάλει πέρα με τις πληγές του.
 • Δείξτε ανεκτικότητα στις τυπικές αγορίστικες συμπεριφορές του γιου σας, όπως το τρέξιμο, τα σκαρφαλώματα, τα μαλώματα και τη βρωμιά, αλλά επιβάλλετε όρια όταν οι συμπεριφορές γίνουν επικίνδυνες, παράλογες ή προσβλητικές για τους άλλους. Αναγνωρίστε ότι τα αγόρια παίζουν συνήθως διαφορετικά από τα κορίτσια.
 • Ενθαρρύνετε τη σχέση του γιου σας με τον πατέρα του, επαινώντας τον πατέρα όταν είναι δυνατόν και επισημαίνοντας τις ομοιότητες του γιου σας με τον πατέρα του.

Οι μητέρες δεν πρέπει να ευνοούν  τον  γιο έναντι του πατέρα του, ακόμα κι αν ο γιος είναι πιο ευαίσθητος και συμμετέχει συναισθηματικά περισσότερο από τον σύζυγο. Εάν οι μητέρες κάνουν αυτό το λάθος, ο γιος μπορεί να ταυτιστεί με τη μητέρα και να μην συνδεθεί με τον πατέρα. Ακόμα κι αν υπάρχουν συζυγικά προβλήματα, μια μητέρα δεν πρέπει να στραφεί σε έναν γιο που δείχνει κατανόηση για να καλύψει τη  συναισθηματική  της ανάγκη για οικειότητα. Ακόμα κι αν είναι διαζευγμένη ή σε κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση της σχέσης με έναν αναποτελεσματικό ή ανίκανο πατέρα, μια μητέρα μπορεί ακόμα να υποστηρίξει την αρρενωπότητα του γιου της, με το να μην εκδηλώσει τα τραυματισμένα ή εχθρικά συναισθήματά της προς τον πατέρα. Αυτή είναι μια θυσία για τη μητέρα, αλλά συγχρόνως αποτελεί μια υπηρεσία προς τον γιο της. (4).

Φίλοι. Ενθαρρύνετε τη φιλία του γιου σας με άλλα αγόρια. Οι φίλοι του ίδιου φύλου έχουν από την μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του γιου σας. Οι φίλοι είναι ισχυροί παράγοντες κοινωνικοποίησης, βοηθώντας να κατευθυνθεί η  ταυτότητα φύλου ενός παιδιού προς την κατεύθυνση του βιολογικού του φύλου. Μεγαλώνοντας με στενούς φίλους του ιδίου φύλου θα ενισχυθεί η  ταυτότητα του φύλου του  παιδιού.


Για τα κορίτσια.

Η ανάπτυξη της ταυτότητας του φύλου στα νεαρά κορίτσια είναι στην αρχή πιο εύκολη, καθώς το μοντέλο για την  ταυτότητά τους είναι η μητέρα τους με την οποία έχουν συνδεθεί από τη σύλληψη. Στην τρέχουσα ωστόσο, φίλο-transgender- κουλτούρα,  τα κορίτσια φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές ταυτότητας φύλου ως προ- έφηβες και έφηβες, ειδικά εάν έχουν ιστορικό κατάθλιψης, άγχους, συναισθηματικού τραύματος ή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.

Μητέρες: Για να βοηθήσουν να επιτευχθεί η φυσιολογική ανάπτυξη, οι μητέρες πρέπει να καλλιεργήσουν μια στοργική, διαδραστική σχέση με τις κόρες τους. Ενώ μια στενή σχέση είναι φυσική κατά το πρώτο έτος, η σχέση αυτή είναι εύπλαστη και πρέπει να συνεχίσει να καλλιεργείται. Οι κόρες κοιτάζουν καταρχήν τις μητέρες τους για να αναπτύξουν το μοντέλο της θηλυκότητας.

 • Εργαστείτε για να δημιουργήσετε μια στενή σχέση με την κόρη σας περνώντας χρόνο μαζί της, με τρόπους που της δίνουν χαρά. Δείξτε την αγάπη σας σε εκείνη με τα λόγια σας και τις πράξεις σας.
 • Μάθετε να είστε καλή ακροατής, προσπαθώντας να ακούσετε την καρδιά της και να δείτε τη ζωή μέσα από τα μάτια της.
 • Συνδεθείτε βαθιά μαζί της προσπαθώντας να κατανοήσετε τους στόχους της, δίνοντας αξία στα συναισθήματά της και δείχνοντας κατανόηση.
 • Κάνετε θετικά σχόλια για εκείνην αφήνοντάς την να καταλάβει ότι την εκτιμάται πολύ για αυτό που είναι, όχι μόνο για αυτά που κάνει.
 • Φροντίστε να αποτελεί ο γάμος σας ένα ειλικρινές πρότυπο σωστού γάμου, δείχνοντας στην κόρη σας πώς είναι οι υγιείς σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.
 • Γίνεται η ίδια ένα ωραίο παράδειγμα ολοκληρωμένης γυναικείας παρουσίας - ένας άνθρωπος φροντίδας, αγάπης αλλά και σταθερότητας  και δύναμης. Τα κορίτσια που αντιλαμβάνονται τη μητέρα τους ως υπερβολικά πιεστική ή πολύ αδύναμη μπορεί να αναπτύξουν λανθασμένη αντίληψη για το τι σημαίνει να είναι γυναίκα και μπορεί να αντισταθούν στην αποδοχή της γυναικείας ταυτότητας.

Πατέρες: Για τη  φυσιολογική ανάπτυξη των κοριτσιών τους, οι πατέρες έχουν σημαντική επίδραση  στην διαμόρφωση της ταυτότητας φύλου της κόρης τους. Η ταυτότητα  φύλου  ενός κοριτσιού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία ενός εγκάρδιου, υποστηρικτικού και στοργικού πατέρα.(4) Οι πατέρες πρέπει να δείχνουν την κατάλληλη φυσική στοργή προς τις κόρες τους. «Ένας από τους κύριους ρόλους του πατέρα είναι να επιβεβαιώσει την κόρη του στη θηλυκότητά της ... Η γνώμη ενός πατέρα για την κόρη του, της παρέχει επιβεβαίωση ή αποδοκιμασία με τρόπο που μια μητέρα δεν μπορεί να το κάνει ... Ο μπαμπάς μπορεί να δώσει αξία στην αίσθηση της θηλυκής ταυτότητας της κόρης του.» (5 )(σελ106).

 Εάν μια κόρη αισθάνεται αγαπημένη, ασφαλής, προστατευμένη και εξασφαλισμένη από τον πατέρα της, τότε μπορεί αργότερα να μεταφέρει αυτά τα συναισθήματα σε μια ετεροφυλόφιλη σχέση ενηλίκων.(4)

Αυτή η φυσική (και φυσιολογική) ανάπτυξη μπορεί να εκτροχιασθεί από καταχρηστικές ενέργειες του πατέρα προς την κόρη του ή προς άλλα μέλη της οικογένειας. Η εντύπωση μιας κόρης για τους άντρες προέρχεται συχνά από τη σχέση της με τον πατέρα της. Η σεξουαλική κακοποίηση ή η παρενόχληση είναι ιδιαίτερα καταστροφική σε αυτή τη διαδικασία.

Καταστάσεις  ή ενέργειες που μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική διαδικασία  διαμόρφωσης ταυτότητας φύλου.  (6)


Για αγόρια ή κορίτσια

 • Ένας (σωματικά ή ψυχολογικά) ουσιαστικά ανύπαρκτος πατέρας, που απασχολείται κυρίως με την εργασία του, την παραγωγικότητα, ή παλεύει με τις προσωπικές του αδυναμίες.
 • Ένας σκληρόκαρδος, απάνθρωπος πατέρας.
 • Ένας γιος με ευαίσθητη ψυχολογία, που έχει πατέρα με υπερβολικά αρρενωπό ταμπεραμέντο. Μπορεί να δυσκολευτούν να ταυτιστούν μεταξύ τους
 • Μια κυριαρχική, υπερβολικά αυστηρή ή ελεγκτική μητέρα
 • Μια μητέρα που είναι υπερβολικά επικριτική για τον πατέρα ή άλλους άνδρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση της κόρης της με τους άνδρες ή την αντίληψη ενός γιου για τη δική του αρρενωπότητα.
 • Μια μητέρα που είναι στερημένη από την οικεία, ικανοποιητική σχέση της με τον πατέρα, και αντ' αυτής παρατείνει την προσκόλησή της στον γιο της, επιδιώκοντας να εκπληρώσει την ανάγκη της για αγάπη και συντροφιά μέσω του γιου της
 • Μια μητέρα που είναι υπερβολικά προστατευτική και υπερβολικά ευαίσθητη απέναντι στο γιο της, και δεν του επιτρέπει να αποχωριστεί και να ανεξαρτητοποιηθεί.
 • Μια μητέρα που δεν είναι επαρκώς συναισθηματικά δεμένη με την κόρη της μπορεί να αφήσει την κόρη της να αναζητά την γυναικεία ή μητρική αγάπη. Ομοίως, ένας πατέρας που δεν είναι στενά συνδεδεμένος με τον γιο του μπορεί να αφήσει το γιο του να λαχταρά την ανδρική ή πατρική αγάπη.
 • Ο εκφοβισμός ή η σεξουαλική κακοποίηση από γονέα, συγγενή ή άλλο ενήλικα
 • Η έκθεση σε πορνογραφικό υλικό στο σπίτι.
 • Η πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα ή πειραματισμός.

Αναφορές

1. Medinger A. Growth into Manhood. 2000. Waterbrook Press. Colorado Springs, CO.

2. Nicolosi J, Nicolosi LA. A Parent’s Guide to Preventing Homosexuality. 2002. Inter Varsity Press. Downer Grove, IL

3. Abbott DA, Byrd AD. Encouraging Heterosexuality: Helping Children Develop a Traditional Sexual Orientation. 2009. Millennial Press. Oren, UT

4. Lauer R, Lauer J. The long-term relationship consequences of problem family backgrounds. Family Relations. 1991.40:377-384.

5. Howard J. Out of Egypt: One Woman’s Journey Out of Lesbianism. 2001. Kregel Publications; Grand Rapids, MI

6. These settings and actions do not always lead to gender confusion, but can, to some degree, impend normal gender development.

Διευκρίνηση: Αυτό το έγγραφο προορίζεται μόνο για εκπαιδευτική χρήση και δεν προορίζεται να υποκαταστήσει τη διαβούλευση με έναν γιατρό σχετικά με τα θέματα που παρουσιάζονται. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο έχουν συνταχθεί από μέλος του Κολλεγίου και έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο για  δημοσιοποίηση, αλλά δεν έχουν εγκριθεί ή επικυρωθεί επίσημα από το Αμερικανικό Κολέγιο Παιδιάτρων.

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή αυτού του εγγράφου.

AMERICAN COLLEGE OF PEDIATRICIANS® 2019 American College of Pediatricians www.BestforChildren.org

 

Πηγή: acpeds.org

 

 

Ετικέτες: Γενετήσιος Προσανατολισμός - Ταυτότητα Φύλου

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.