Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Η εξασφάλιση της ψυχικής υγείας των εφήβων με δυσφορία φύλου

apceds best for children 01      

Δήλωση θέσεων του American College of Pediatricians:

«Οι νεαροί ασθενείς με δυσφορία φύλου αξίζουν βοήθεια στο να αποδεχτούν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους όπως είναι, να αντιμετωπίσουν την υποκείμενη ψυχική ασθένεια, τα άσχημα βιώματα και την οικογενειακή δυσλειτουργία. Δεν χρειάζονται παρεμβάσεις που καταστρέφουν το υγιές σώμα τους και τους θέτουν σε τροχιά ιατρικής εξάρτησης για μια ζωή».

Από το «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»

Φεβρουάριος 2024

Ατλάντα, GA - Το Αμερικανικό Κολλέγιο Παιδιάτρων (ACPeds) δημοσίευσε μια δήλωση των θέσεών του με τίτλο « Η Ψυχική υγεία σε εφήβους με ασυμφωνία ταυτότητας φύλου και βιολογικού φύλου». Οι συγγραφείς εξέτασαν περισσότερες από 60 μελέτες για την ψυχική υγεία στους εφήβους με δυσφορία φύλου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κοινωνική μετάβαση, οι αναστολείς της εφηβείας και οι ορμόνες του άλλου φύλου δεν έχουν αποδεδειγμένο, μακροπρόθεσμο όφελος στην ψυχοκοινωνική ευημερία των εφήβων με δυσφορία φύλου. Το έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς τις μελέτες, οι οποίες οδήγησαν πολλές χώρες να απορρίψουν τις διεμφυλικές παρεμβάσεις στους εφήβους, υπέρ της ψυχολογικής θεραπείας.

Η επικεφαλής συγγραφέας και Αντιπρόεδρος του ACPeds, Δρ. Τζέιν Άντερσον, λέει: «Προτρέπουμε τους επαγγελματίες υγείας και τους γονείς να ομολογούν την αλήθεια για τη δυσφορία του φύλου στην παιδική ηλικία και να αντιμετωπίσουν την υποκείμενη ψυχική ασθένεια, τα άσχημα βιώματα και την οικογενειακή δυσλειτουργία».(1)

Ο Δρ Michael Artigues, Πρόεδρος του ACPeds, λέει: «Οι μελέτες που εξετάστηκαν σε αυτή την εργασία, καταδεικνύουν αυτό που πολλοί που εξασκούν την ιατρική κατανοούν διαισθητικά ότι οι νεαροί ασθενείς που βιώνουν δυσφορία φύλου αξίζουν βοήθεια στο να αποδεχτούν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους όπως είναι και δεν χρειάζονται παρεμβάσεις που καταστρέφουν το υγιές σώμα τους και θέτουν τους ίδιους σε τροχιά ιατρικής εξάρτησης για μια ζωή».(1)

Τα βασικά σημεία (2) της μελέτης (3) του American College of Pediatricians:

  • Πάνω από 60 μελέτες επανεξετάστηκαν από το American College of Pediatricians, σε μία νέα ανάλυση σχετικά με τη ψυχική υγεία των νέων που δεν ταυτίζονταν με το φύλο τους.
  • Οι νέοι που η αντιληπτή ταυτότητα φύλου δεν ευθυγραμμίζεται με το βιολογικό τους φύλο έχουν σε υψηλά ποσοστά προβλήματα ψυχικής υγείας ανεξάρτητα από οποιαδήποτε επιβεβαίωση της ταυτότητας φύλου τους.
  • Δύσκολες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής κακοποίησης διαφόρων τύπων, ανευρίσκονται στο ιστορικό πάνω από τους μισών ατόμων στις LGBTQ+ σεξουαλικές μειονότητες, με τους τρανς νέους να αναφέρουν την μεγαλύτερη κακοποίηση και παραμέληση από όλες τις άλλες σεξουαλικές μειονότητες.
  • Οι ψυχιατρικές διαταραχές συνήθως προηγούνται της ασυμφωνίας φύλου.

Η έρευνα αμφισβητεί τους ισχυρισμούς ότι η κοινωνική επιβεβαίωση (όπως η χρήση των επιθυμητών αντωνυμιών) των νέων που προσδιορίζονται ως διεμφυλικοί βοηθά στη μακροπρόθεσμη ψυχοκοινωνική τους ευημερία.

  • Η παρεμπόδιση της εφηβείας δεν έχει επίσης αποδώσει σημαντικά οφέλη για τη νεολαία με ασυμφωνία φύλου σύμφωνα με τις εις βάθος συστηματικές ανασκοπήσεις.

Μια μελέτη που υποτίθεται ότι έδειχνε μια μείωση «εφ' όρου ζωής στον αυτοκτονικό ιδεασμό» σε όσους έλαβαν αναστολείς της εφηβείας, στη πράξη διαπίστωσε διπλάσιες σοβαρές απόπειρες αυτοκτονίας στους συμμετέχοντες που έλαβαν τους αναστολείς, από ό, τι σε εκείνους που απλώς επιθυμούσαν να τους είχαν λάβει.

  • Μελέτες από πολλές χώρες δείχνουν ότι οι ορμονικές παρεμβάσεις χορήγησης ορμονών αντιθέτου φύλου έχουν ελάχιστο όφελος στη ψυχική υγεία. Επιπλέον, αυτές οι χημικές παρεμβάσεις συνδέθηκαν με μεγαλύτερη χρήση ψυχιατρικών υπηρεσιών σε σχέση με τους ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ορμόνες.
  • Σε ανασκόπηση μεγάλης έκτασης δεδομένων, πολλές χώρες έχουν απορρίψει τις λεγόμενες θεραπείες «επιβεβαίωσης φύλου», συντασσόμενες υπέρ της ψυχολογικής αντιμετώπισης των παιδιών με δυσφορία φύλου.
  • Δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη απόδειξη ότι η λεγόμενη θεραπεία «επιβεβαίωσης φύλου» υποστηρίζει την καλή υγεία των νέων με ασυμφωνία (δυσφορία) φύλου.
  • Πολλοί έφηβοι που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία «επιβεβαίωσης φύλου» (ορμονική ή/και χειρουργική) αργότερα αγκάλιασαν το βιολογικό τους φύλο ως το δικό τους φύλο. Αυτοί οι νέοι χρειάζονται υποστήριξη καθώς συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από τις προηγηθείσες ιατρικά εγκεκριμένες επεμβάσεις τους που οδήγησαν σε παραμόρφωση και πιθανή στείρωση.
  • Οι νέοι με δυσφορία φύλου πρέπει να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές τους ασθένειες, τα κακοποιητικά συμβάντα της παιδικής τους ηλικίας και την οικογενειακή δυσλειτουργία και χρειάζονται υποστήριξη για να ενστερνιστούν το βιολογικό τους φύλο ως τη ταυτότητα φύλου τους και να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες των παρεμβάσεων που επιβεβαιώνουν μια τρανς κατάσταση.


Πηγές:

1. https://acpeds.org/press/pediatricians-release-position-statement-reviewing-over-60-studies-on-mental-health-in-adolescents-with-gender-dysphoria

2. https://acpeds.org/assets/positionpapers/mental-health-of-gender-incongruent-youth-fact-sheet-final.pdf   

3. https://acpeds.org/position-statements/mental-health-in-adolescents-with-incongruence-of-gender-identity-and-biological-sex

 

 

Ετικέτες: Γενετήσιος Προσανατολισμός - Ταυτότητα Φύλου, Μελέτες, Διαφυλικότητα, ΛΟΑΤΚΙ+/ LGBTQ+, Ομοφυλοφιλία , Μετάβαση Φύλου

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.