Η αλλαγή ακολούθησε σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αν και η χώρα ΔΕΝ ήταν υποχρεωμένη να τροποποιήσει την νομοθεσία της περί γάμου.
Από τον Michael Curzon, για την ιστοσελίδα «The European Conservative»
Η Πολωνική Κυβέρνηση αντικατέστησε τις λέξεις «γυναίκα» και «άνδρας» σε βασικά επίσημα έγγραφα με όρους ουδέτερου φύλου, ώστε οι γάμοι ομοφυλοφίλων που διεξάγονται αλλού να μπορούν να αναγνωρίζονται στην Πολωνία.
Η αλλαγή έρχεται μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Νοέμβριο του 2025, ότι η Πολωνία πρέπει να αναγνωρίσει τον γάμο ενός ομοφυλοφίλου ζευγαριού που έγινε στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι η ίδια η χώρα απαγορεύει τον γάμο ομοφυλοφίλων.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε πλήθος πολιτικών και νομικών εμπειρογνωμόνων, η Βαρσοβία δεν ήταν υποχρεωμένη να εισαγάγει αυτή την αλλαγή στην διατύπωση. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Krzysztof Gawkowski, παραδέχθηκε ότι η κίνησή του υπήρξε εθελοντική, καθώς η ομάδα του «επιθυμούσε» να αναγνωρίσει τους γάμους των ομοφυλοφίλων.
Η νομικός και πολιτική προσωπικότητα Krystyna Pawłowicz του απάντησε ότι «η Πολωνία ΔΕΝ έχει τέτοια υποχρέωση», προτρέποντας τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να «ενημερωθεί και να ενεργεί σύμφωνα με το Πολωνικό Σύνταγμα».
Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Mariusz Błaszczak, απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «σαφής» και απολύτως δεσμευτική για την πολωνική οικογενειακή πολιτική, χαρακτηρίζοντας αυτή την ερμηνεία ως «κατάχρηση».
Επίσης, πρόσθεσε:
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στο συνταγματικά καθορισμένο μοντέλο γάμου στα κράτη μέλη. Η Ένωση δεν έχει αρμοδιότητες στον τομέα του οικογενειακού δικαίου, βάσει των Συνθηκών, και η οικογενειακή πολιτική, καθώς και το καθεστώς του γάμου, παραμένουν στην αρμοδιότητα των Κρατών -Εθνών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λέξεις «γυναίκα» και «άνδρας» θα αντικατασταθούν με «πρώτος σύζυγος» («pierwszy małżonek») και «δεύτερος σύζυγος» («drugi małżonek»). Ο Krzysztof Bosak, βουλευτής, περιέγραψε την απόφαση αυτή ως «μια προσπάθεια εισαγωγής των ομοφυλοφιλικών "γάμων" από την πίσω πόρτα. Αυτή η απόφαση», δήλωσε, «πρέπει να διορθωθεί, σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου».
Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου: «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»
Πηγή: europeanconservative.com
