Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ της Πολύτεκνης Οικογένειας στον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ – Βιογραφίες Πολυτέκνων Μακεδονομάχων (Βιβλιοπαρουσίαση)

polyteknoi 01

  
Ευαγγελία Κ. Λάππα

12 Ιουνίου 2022

Η Μακεδονία μας, από τα αρχαιότατα χρόνια έως και σήμερα είναι Ελλάδα. Αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο, με κάθε τίμημα. Είναι κομμάτι της Πατρίδας μας, κόμματι του Ελληνικού Έθνους που είναι ευλογημένο από τον Θεό και το σκεπάζει η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Γλυκύτατη Παναγία μας.

Στις ημέρες μας, ένας θεσμός που πολεμείται με κάθε τρόπο, έμμεσα ή άμεσα είναι ο θεσμός της Πολύτεκνης Οικογένειας. Είναι άλλο ένα μέτωπο που είναι απόλυτος  ανάγκη να διαφυλαχθεί. Μη ξεχνάμε πως όπως σε κάθε αγώνα του Έθνους, έτσι και στον Μακεδονικό, η Ελληνορθόδοξη Πολύτεκνη οικογένεια έπαιξε έναν από τους σημαντικότερους ρόλους. Αυτή ήταν που «ανάστησε» ανδρείους αγωνιστές.

Σ’ αυτό το βιβλίο περιλαμβάνονται βιογραφίες 240 Μακεδονομάχων που ανήκαν σε τέτοιες οικογένειες. Βέβαια θα πρέπει να ήταν πολύ περισσότεροι αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι εκείνη την περίοδο ένα μεγάλο ποσοστό (πάνω από 70%) των Ελλήνων ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία. Περισσότερα βιογραφικά Μακεδονομάχων (8.751 αγωνιστές) μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μου (wiki) «Μακεδονομάχοι» (https://macedonian-fighters.com).

Είναι χρέος όλων μας να μνημονεύουμε  αυτούς τους «διπλά» ήρωες και τις οικογένειές τους, πολλώ δε μάλλον να τους μιμούμαστε και να τους έχουμε ως παράδειγμα διότι χωρίς αυτούς, η Ελλάδα μας θα ήταν μισή έως και ανύπαρκτη και η Μακεδονία θα ήταν σε σλάβικα ή ακόμη και σε τούρκικα χέρια. «Τιμή ηρώων μίμησις ηρώων»

Το ανά χείρας βιβλίο είναι αφιερωμένο στην Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π.) καθώς και στον Πρόεδρο της Π.Ε.ΦΙ.Π. κ Ιωάννη Θαλασσινό,  που επί σειρά ετών στηρίζουν με κάθε τρόπο αυτές τις ηρωικές οικογένειες. Ένα πραγματικά Χριστιανικό αλλά κυρίως Εθνικά πολυτιμότατο έργο. Τα συγγραφικά έσοδα, του πονήματος αυτού, θα δοθούν για την ενίσχυση του θεάρεστου του έργου της Ενώσεως.

polyteknoi 01


* * *

«Πως αφήσαμε να μας ποδοπατούν αδιάντροπα την Μακεδονία όσοι δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν να την κοιτάξουν; Πως δεν την φράξαμε με σιδερένιους τοίχους υπερύψηλους και με κάστρα διαμαντένια; Πως δεν χύνουμε το αίμα μας όλο για να την προφυλάξουμε από τους βρώμικους, τους άγαρμπους, τους αιματοπότηδες χοιροβοσκούς και τους αρκουδιαρέους; Πανώρια χώρα πως να μην λυπούνται τις χάρες σου τα μάτια μας και να μην δακρύζουν, αφού βλέπουν ποιοι βάρβαροι αδιάντροπα αγναντεύουν την παρθενιά σου και σε πατούν και σε λερώνουν...»

Ίων Δραγούμης

"Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα"

* * *

«Οἱ Πολύτεκνοι χαρίζουν στὸ Κράτος

τοὺς πιὸ σκληραγωγημένους

καὶ πειθαρχικοὺς στρατιῶτες»

Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος (1883-1955),

«Ιστορικές Γραμμές», τόμος ∆ ́, Λάρισα 1992, σελ. 28-45

* * *

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ιστορικό, Υποψήφιο Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Παν. Νεάπολης Πάφου, κ. Ιωάννη B. Δασκαρόλη, κάτοχο της εξαιρετικής ιστοσελίδας «Θέματα Ελληνικής Ιστορίας» (https://www.istorikathemata.com), που μου παραχώρησε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσω το άρθρο του για τον Μακεδονικό Αγώνα, το οποίο βρίσκεται στο εισαγωγικό μέρος του βιβλίου. Επίσης, την Π.Ε.ΦΙ.Π. για την παραχώρηση του άρθρου «Σ’ όλους τους Εθνικούς Αγώνες πρωταγωνιστές - εθνομάρτυρες οι ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ», του μακαριστού Αγιορείτου Μοναχού π. Νικοδήμου (Μπιλάλη) από παλαιό περιοδικό του Συλλόγου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Νάμα» και μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://namabooks.gr/product/i-prosfora-tis-polyteknis-oikogeneias-ston-makedoniko-agona-viografies-polyteknon-makedonomachon/    

 

Ευαγγελία Κ. Λάππα

10 Ιουνίου 2022

 

 

Ετικέτες: Ορθοδοξία και Παράδοση, Βιβλιοθήκη

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.