Επικοινωνία

Για οποιοδήποτε θέμα υποστήριξης

ή απλής επικοινωνίας

θα μας βρείτε

στο: 

info@mumdadandkids.gr

 


 

Γιατί όχι; Αφού αγαπάμε ο ένας τον άλλον - Μια συζήτηση με το παιδί μας για τις προγαμιαίες σχέσεις

but mom we do love each other 01   

Αν είναι αγάπη, η αγάπη περιμένει

Από το Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά

Μια συζήτηση με το παιδί μας για τις προγαμιαίες σχέσεις

Τί θα λέγατε στο παιδί σας που θα ερχόταν να σας πει: «Μαμά (ή μπαμπά) εγώ και … αγαπιόμαστε και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένες σχέσεις. Αφού αγαπάμε ο ένας τον άλλον…»

Δεν είναι καθόλου παράξενο, καθώς τώρα στο όνομα της «αγάπης» όλες οι εκδηλώσεις της νομιζόμενης «αγάπης» θεωρούνται επιτρεπτές.

Ως γονείς, δε θέλουμε να πληγώσουμε τα αισθήματα του παιδιού, αλλά θέλουμε να το βοηθήσουμε να καταλάβει τί είναι στα αλήθεια η αγάπη και πώς αυτή εκφράζεται με γνησιότητα.

Οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε:

-Καταλαβαίνω πόσο βαθιά και έντονα είναι τα συναισθήματά σου. Ακόμη, σε ευχαριστώ που ήλθες να μου μιλήσεις για αυτά. Αυτό σημαίνει πως με σέβεσαι και μου έχεις εμπιστοσύνη.

Και θα προχωρήσετε βασισμένοι στο επιχείρημα που πρότεινε το παιδί, εκείνο της μεταξύ τους «αγάπης» εφόσον είπε: «Αφού αγαπάμε ο ένας τον άλλον…»

- Λες παιδί μου ότι αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Ας μιλήσουμε για λίγο για την αγάπη.
Τι σημαίνει να αγαπάς κάποιον;
Σημαίνει να θέλεις αυτό που είναι πραγματικά είναι καλύτερο για αυτόν!
Πώς καταλαβαίνεις πότε κάποιος σε αγαπά πραγματικά;
Όταν θέλει ό,τι είναι το καλύτερο για εσένα, για την ευημερία και την ευτυχία σου, όχι μόνο τώρα αλλά για πάντα.
Έτσι, η ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι η εξής: Είναι το σεξ μεταξύ μας μια πράξη πραγματικής αγάπης;
Ένας τρόπος για να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση είναι να αναρωτηθείς ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες αυτής της απόφασης;

  • Η εγκυμοσύνη είναι μία πιθανότητα. Μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν προσπαθήσετε να την αποτρέψετε. Αν συμβεί, έχει δημιουργηθεί μια νέα ζωή, ένα δικό σας παιδί που δίκαια θα λαχταρά την παντοτινή φροντίδα και των δύο σας.
  • Άλλη μια πιθανότητα είναι οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Τα κορίτσια είναι ποιο ευάλωτα. Με πολλές από αυτές ταλαιπωρείσαι όλη σου τη ζωή. Αλλά το βασικότερο, εάν θελήσετε να αποκτήσετε ένα μωρό κάποια μέρα, μια μόνο μόλυνση από χλαμύδια μπορεί να σας εμποδίσει να έχετε αυτή τη χαρά.
  • Ένας τρίτος κίνδυνος είναι πως θα πληγωθείς συναισθηματικά. Οι περισσότεροι έφηβοι γυμνασίου που είχαν επαφές, είπαν κατόπιν πως θα ήθελαν να είχαν διαλέξει να περιμένουν. Μεταξύ των νέων της ηλικίας σας, οι περισσότερες ρομαντικές σχέσεις τελικά διαλύονται. Εάν συμβεί αυτό με εσένα και …., δεν θα μετανιώσεις που είχες δεθεί σεξουαλικά; Που έδωσες όλο τον εαυτό σου σε ένα άτομο που δε σε αγάπησε αληθινά;

- Λοιπόν, θα ήθελα να το σκεφτούμε: Εάν αγαπάς πραγματικά ένα άλλο άτομο και θέλεις ό,τι είναι πραγματικά καλύτερο για αυτό, θα το έβαζες σε όλους αυτούς τους κινδύνους και τις δύσκολες καταστάσεις ; Θα έπαιζες στοίχημα με την υγεία, την ευτυχία και τη μελλοντική του ζωή;

Αλλά πέρα από αυτά, η χριστιανική μας πίστη έχει ουσιαστικό λόγο σε αυτή την απόφαση. Εφόσον είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και η πίστη μας αποτελεί τρόπο ζωής, είναι σημαντικό να επισημάνουμε στο παιδί το πνευματικό συμφέρον του, το θέλημα του Θεού και τη θέση της εκκλησίας μας. Μπορείτε να συνεχίσετε ως εξής:

- Καλό μου παιδί, εσύ και … αναρωτηθήκατε: «Αυτό θέλει από εμάς ο Θεός να κάνουμε; Τί μας διδάσκει η πίστη μας για τις σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου;» Αυτές χαρακτηρίζονται με τη λέξη «πορνεία», που σημαίνει σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ δύο ανθρώπων που δεν έχουν παντρευτεί στην εκκλησία και είναι μια από τις σοβαρές αμαρτίες. Πιστεύεις πως ο Θεός θα ήθελε από εσένα και τον/την…. να έχετε ιδιαίτερες προσωπικές σχέσεις χωρίς να έχετε παντρευτεί;

Αυτά είναι μερικά από όσα μπορεί να συμβουλέψει ένας γονέας για να τη βοηθήσει το παιδί του, να σκεφτεί πιο καθαρά και πιο βαθιά για το τί πραγματικά σημαίνει να αγαπάς κάποιον. Οι γονείς μπορούμε βέβαια εκείνη τη στιγμή να πούμε στο παιδί πολύ περισσότερα για τις συνέπειες μιας βιαστικής απόφασης, αλλά ας έχουμε γενικότερα κατά νου πως το καλύτερο είναι να προλαμβάνουμε τις δύσκολες καταστάσεις.

Η κοινωνία μας είναι κορεσμένη από σεξουαλικά μηνύματα, τα παιδιά βομβαρδίζονται συνεχώς από λάθος μηνύματα και πρότυπα. Εμείς για να έχουμε αποτελεσματικό αντίλογο και να απαλείψουμε την κοινωνική επιρροή, θα πρέπει να κινητοποιήσουμε εγκαίρως όλες μας τις δυνατότητες.

Έχει αξία η επικοινωνία με τα παιδιά από μικρά, η στήριξη του γάμου μας, η κατήχηση, η σύνδεση με το πνευματικό πατέρα. Και να είμαστε απαραίτητα παρόντες και ανοιχτοί στο να συνεχίζεται μια τέτοια συζήτηση.

Η γνήσια, η αληθινή αγάπη έχει ποιότητα! Η αληθινή αγάπη είναι υπομονετική, η αγάπη είναι ευγενική. Η αγάπη θέλει το καλύτερο για τον άλλο. Τον σέβεται και δεν τον βάζει σε κινδύνους. Δεν τον επιβαρύνει με «δύσκολες» επιλογές που ίσως του αλλάξουν τη ζωή για πάντα. Η αγάπη δεν θα ξεπεράσει ποτέ τα όρια του καλού κάνοντας το κακό.

Η σεξουαλική επαφή πριν από το γάμο δείχνει «καλή επιλογή» αλλά αυτό είναι ψευδαίσθηση για εκείνη μόνο στιγμή. Το πιθανό κόστος μιας απροσδόκητης εγκυμοσύνης, μιας έκτρωσης, μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας , οι βαθιές πληγές που μπορεί να προκύψουν από μια διαλυμένη σχέση, η στέρηση της ευλογίας του Θεού, υπερτερούν των συναισθημάτων της στιγμής.

Τα συναισθήματα είναι προσωρινά. Οι συνέπειές τους είναι μακροχρόνιες.

Αξίζει να περιμένουμε για όλα τα ωραία πράγματα! Το να περιμένει το παιδί μας μέχρι το γάμο για να έχει σεξουαλικές σχέσεις και να ελέγχει ως τότε τις επιθυμίες του, είναι μια ώριμη απόφαση. Εάν ήδη γνωρίζει κάποιον, θυμηθείτε να του πείτε : «Αν είναι αγάπη, η αγάπη περιμένει».

 

Σχετικά άρθρα:

1. https://mumdadandkids.gr/oikogeneia/thelete-to-paidi-sas-na-exei-egkrateia-os-to-gamo-tou

2. https://mumdadandkids.gr/oikogeneia/systaseis-stous-goneis-gia-tin-egkrateia-ton-efivon-paidion-tous

 

 

Ετικέτες: Προγαμιαίες Σχέσεις

Εκτύπωση

Σχετικά με μας

Μια συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των αξιών και των ιδανικών της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας. Μια παρότρυνση προς όλους να αξιοποιηθούν τα χαρίσματα του κάθε μέλους της, όπως αρμόζει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και στα βιώματα της Πατρίδας μας.